Lone Nikolajsen Hansen har vundet tre guldmedaljer

World Eskimo Indian Olympics, hvor arktiske oprindelige folk dyster i sportsgrene og deltager i kulturelle aktiviteter, blev i år afholdt i Alaska. En grønlænder tog tre medaljer med hjem.
Lone Nikolajsen Hansen fra Kapisillit triumferede med en førsteplads i disciplinen four men carry. Foto © : Lone Nikolajsen Hansen
Skrevet af Brian Jensen
25. juli 2025 14:05

Verdensmesterskaberne for oprindelige folk i Alaska World Eskimo Indian Olympics er netop slut. Grønland havde to deltagere med til mesterskabet, hvor der både er sportslige og kulturelle aktiviteter

Stævnet blev afholdt i Fairbanks i Alaska fra den 16. til den 19. juli.

En af de to deltagere var Lone Nikolajsen Hansen, der konkurrerede i disciplinen four men carry.

– Jeg blev nummer ét i den første runde, men fik ingen medalje, fordi det hidtil kun havde været en disciplin for mænd. Det var første gang, der deltog en kvinde, og måske derfor var der ikke planlagt medaljeuddeling, fortæller Lone Nikolajsen Hansen.

Hun vandt også i sprint på hænder og i 'pakassummittaarneq' (en traditionel disciplin, hvor man trækker armkrog red.) Desuden udmærkede hun sig ved at være den hurtigste til at indtage mattak.

På arrangørernes hjemmeside kan man læse om, hvordan man i Alaska traditionelt har lavet mad, spillet musik, fortalt historier, udøvet kunst og danset – aktiviteter, der alt sammen er en del af Alaska World Eskimo Indian Olympics. 

Stævne med fællesskab

Udover Lone Nikolajsen Hansen deltog også Sara Larsen og Marie Ringsted. Sara Larsen var med som dommer i konkurrencen om at sy den flotteste tøj, fortæller Lone Nikolajsen Hansen.

World Eskimo Indian Olympics handler ikke kun om konkurrencer, men skaber også fællesskab og bidrager til at styrke kulturel rigdom, skriver arrangørerne på deres hjemmeside.

Ved at fungere som forbilleder kan deltagerne være med til at øge interessen blandt de yngre generationer – og ikke mindst vise, at kvinder også kan præstere i discipliner, som ellers har været domineret af mænd. Saras rolle som dommer understreger ligeledes den vedvarende betydning af arbejdet med tekstiler og beklædningsgenstande, skriver de på hjemmesiden.

World Eskimo Indian Olympics blev første gang afholdt i 1961. Her var der fokus på traditioner og færdigheder, der er nært knyttet til kulturen, og med det formål at skabe stolthed og udadrettet synlighed. Konkurrencerne har fundet sted lige siden.