Tema: Anbringelser

Aqqaluaq B. Egede: Anbringelser er en enorm udfordring

Udfordringerne på anbringelsesområdet er så uoverstigelige, at der er brug for, at hele befolkningen hjælper til med at give landets børn en ordentlig opvækst.
Aqqaluaq B. Egede kalder på befolkningens hjælp for at løse problemerne med anbringelser. Foto © : KNR
17. januar 2024 13:15

5. juni 2023 satte Aqqaluaq B. Egede sig i stolen som naalakkersuisoq for landets børn og unge.

Og selvom han vidste, at det var en stor opgave, han gik indtil, så indrømmer han, at det sidste halve år har været en stor mundfuld:

- Arbejdet i børn- og ungeområdet er en kæmpe opgave. Jeg kan se at skabelsen af departementet for børn og unge var den rette beslutning, siger Aqqaluaq B. Egede med henvisning til departementet som blev oprettet, da IA kom til magten i 2021.

En svær start

KNR gør sammen med Aqqaluaq B. Egede status på et halvt år, hvor sager om anbragte børn har fyldt særdeles meget i medierne.

Det var også disse sager, som fik ham til at indkalde til pressemøde tirsdag i denne uge.

Her fremlagde han noget af alt det, som han og hans departement har gjort for at få rettet op på problemerne; arbejdsgrupper, handlingsplaner, møder og undersøgelser.

Men på trods af alt arbejdet, er der stadig udfordringer med anbringelser her i landet:

- Jeg spørger mig selv, om vi har det rigtige system, hvis det tværfaglige arbejde skal koordineres ordentligt, og hvis arbejdet skal udvikles, siger Aqqaluaq B. Egede.

Kan kun løse langsigtede problemer

Noget som naalakkersuisoq mener, at især sagen om Nuuk Outdoor udstiller. En sag som da også udløste samråd på netop halvårsdagen for hans tiltrædselse som naalakkersuisoq.

For på trods af at Aqqaluaq B. Egede og hans departement havde kendt til sagen siden i sommer, og allerede dengang havde opfordret Kommuneqarfik Sermersooq til at få fjernet børnene fra turistfirmaet, så er det kommunen selv, som skal handle på problemerne. 

Artikelserie om Nuuk Outdoor og akutanbringelser

Dette er en artikel i en serie af flere, hvor vi stiller skarpt på firmaet Nuuk Outdoor.

Turistudbyderen har siden maj 2023 sejlet Kommuneqarfik Sermersooqs akutanbragte børn ind til bygden Kapisillit. 

Her har i alt 17 børn boet i små, kolde hytter uden professionelle til at passe dem, hvilket blandt andet har resulteret i flere problemer med tyveri, hærværk og flere flugtforsøg. 

Samtidig udstiller sagen om Nuuk Outdoor et større problem i systemet, hvor manglende papirer betyder, at børn kan vente flere måneder på en egnet institutionsplads.

I den mellemliggende tid er det kommunens eget ansvar at finde midlertidige pladser og at føre tilsyn med disse steder. Men uden egentlige lovkrav. 

Så selvom det er Aqqaluaq B. Egede som naalakkersuisoq, befolkningen skæver til, når der er sager om børn, der ikke behandles ordentligt, så er der altså ikke meget han kan gøre her og nu:

- Hvis det - som vi alle mener er alvorligt - ikke skal ske igen, så skal vi have styr på reglerne. Sådan at man ikke kan sætte børn i projektanbringelser i så lang tid, og samtidig skabe rammer for beskyttelse af børn, siger Aqqaluaq B. Egede.

Han henviser til en anbefaling fra den nedsatte arbejdsgruppe, som foreslår, at børn højst må være i projektanbringelser i tre måneder. Han kan dog ikke sige, hvordan, hvornår og hvilke regler, der skal ændres, fordi arbejdet stadig er igang.

Alle må tage ansvar

Lovgivningsarbejdet er noget, som sker over måneder ikke minutter. Derfor mener Aqqaluaq B. Egede, at befolkningen i mellemtiden er nødt til at træde til og hjælpe med at finde løsninger på de mange problemer på den korte bane.

Først og fremmest skal vi begynde at tale om dem. På en konstruktiv måde, hvor der bliver gået efter bolden og ikke manden.

- Noget, som jeg godt kan synes, er farligt i samfundet, er, at man venter på, at de offentlige, naalakkersuisut eller hvem det ellers kan være, gør noget, uden at være sit eget ansvar som enkeltperson moden, siger han og fortsætter:

- Hvis mennesket ikke vil være med til at lave ændringer, er det svært at lave ændringer, siger naalakkersuisoq for børn og unge.

Der er altså en kæmpe opgave, der stadig venter forude.

Men han tror og håber på, at vi som land kan løse problemet med alt for mange anbragte børn, som har det alt for dårligt - og han bliver i stolen og kæmper videre sammen med folket - selvom det kan være hårdt:

- Jeg gør det fint lige nu. Hvis det var gået dårligt, hvis jeg ikke kunne fuldføre arbejdet, ville jeg sige til formanden for Naalakkersuisut.