Tiltalt i sag om manddrabsforsøg - Hvis jeg kunne, ville jeg sige undskyld

En gruppe mænd er tilsammen tiltalt for 21 forhold. De to groveste forhold var omdrejningspunktet for retsdagen torsdag.
To mænd sad i vidneskranken, da en sag med i alt 21 forhold var for retten på dag to torsdag. Foto © : KNR / Christine Hyldal
03. maj 2024 11:48

Da retssagen mod tre mænd startede torsdag morgen, var der fokus på de to groveste tiltaler ud af i alt 21

Nemlig et forsøg på manddrab fra april sidste år, og en episode om grov vold fire måneder senere - altså i september 2023.

I begge forhold er en 29-årig tiltalt, og han afgav forklaringer i løbet af de godt seks timer, som sagen varede.

I hele sagen er i alt tre mænd tiltalt, men det var kun to af de tiltalte, der var til stede i retslokalet torsdag.

Fortryder sine handlinger

Den 29-årige, der er tiltalt i ti ud af sagens 21 forhold, var den første, der indtog vidneskranken. 

Under hele sin forklaring forholdt han sig rolig, men sad med bøjet hoved og foldede hænder.

- Jeg fortrød med det samme, sagde han blandt andet, da han blev spurgt ind til sine handlinger i forbindelse med episoden om grov vold.

Både ifølge anklageskriftet, og tiltaltes forklaring i retten, filmede han episoden.

- Det var dumt gjort, sagde han lavt.

Skulle straffes

Adspurgt, hvorfor den forurettede skulle have bank, fortalte den 29-årige, at han havde fået at vide af en anden, at manden var pædofil, og derfor skulle han straffes. Den tiltalte erkendte tidligere på ugen, at han gav forurettede seks spark og otte slag på kroppen under overfaldet.

Det var dog ikke den 29-årige, der begyndte overfaldet.

Ved gårsdagens retsmøde kom det også frem, at den 29-årige under overfaldet blandt andet udtalte ‘fucking børnelokker mand’, ‘stil dig på alle fire’ og ‘hvorfor spiller du sej?’

Udtalelserne blev læst op fra en rapport om, hvad der sker på videoen af overfaldet. En video, der blev afspillet på retssagens første dag mandag.

Den 29-årige nikkede stiltiende til spørgsmålet om, han havde sagt det.

- Jeg har det dårligt med det, der er sket, og jeg har det dårligt med at høre det igen. Hvis jeg kunne sige undskyld til ham, ville jeg gøre det, sagde tiltalte fra vidneskranken, mens han kiggede ned i bordet.

‘Jeg slår dig i hjel’

Den 29-årige blev afhørt til begge hovedforhold lige efter hinanden, og i alt sad han i vidneskranken i godt en time og tre kvarter.

Men undervejs opstod der uoverensstemmelser mellem anklageren og dommeren.

Den tiltalte begyndte nemlig med at forklare, hvad der skete den aprilaften sidste år.

Ifølge den 29-åriges forklaring var de fire personer samlet hjemme hos ham, da den forurettede opsøgte ham med hensigten om at dræbe ham, fordi han på det tidspunkt dannede par med forurettedes eks-kæreste

‘Jeg ved, du er derinde, jeg slår dig ihjel’, gengav den tiltalte truslen, han fik mod sig, og forklarede, hvordan forurettede bankede på hans dør med en stilladsfod.

Fordi der ikke blev åbnet, kravlede den forurettede ifølge den 29-årige tiltalte op til lejligheden på anden sal og knuste en rude i altandøren, så han kunne komme ind, og der opstod tumult mellem de to mænd.

Ifølge den 29-åriges forklaring i retten, blev han under tumulten slået med stilladsfoden i baghovedet.

- Mere husker jeg ikke, for det gik så hurtigt, og jeg var i chok.

- Men jeg havde ingen intentioner om at slå ham ihjel.

Ville ikke se nogen dø

Den anden tiltalte, der var til stede, var en 31-årig mand, der er sigtet for grov vold i forbindelse med manddrabsforsøget.

Han forklarede i retten, at han kun blandede sig for at stoppe slagsmålet, og at han hverken slog eller sparkede den forurettede, som anklagen mod ham lyder. 

Men ‘han var klar’, fortalte han i retten om episoden.

- Jeg var klar, da (forurettede red.) kom ud af lejligheden, fordi jeg troede han ville angribe mig. 

Det skete dog ikke. I stedet fortsatte slagsmålet mellem den 29-årige og den forurettede ude foran hoveddøren til lejligheden, hvor den forurettede mand blev væltet om kuld og slog hovedet ned i stilladsfoden, som lå på jorden, så han om til at bløde kraftigt.

Den 31-årige forklarede, at han troede, den forurettede ville dø af at miste blod fra hovedet, og derfor lagde han sig i mellem de to mænd.

- Jeg ville ikke se nogen dø, fortalte han.

Torsdagens retsmøde sluttede omkring halv fire, men sagen fortsætter i dag og flere dage i næste uge.