Til sidst stod 100 mennesker og sang, råbte og græd for ofrene i Gaza
Meeqqat toqorarput - børn dør.
Sådan stod der skrevet med fed rød tusch på et papskilt.
Lignende ord var at finde på flere andre skilte og blandt kampråbene under onsdagens demonstration i Nuuk mod krigen i Gaza.
I let sne vandrede omkring 50 mennesker med barnevogne på slæb og det palæstinensiske flag i front mod Inatsisartut. Flere kom løbende og stødte til undervejs.
Og de havde særligt ét mål.
- Det er vores landsleder, der udadtil viser, hvem vi er. Derfor er det vigtigt for os, at vores landsleder tager stilling og anerkender folkedrabet. Og selvfølgelig et krav om en våbenhvile.
Det sagde Nina Kreutzmann Jørgensen, der var en af arrangørerne bag demonstrationen.
Hun håbede, at demonstrationen ikke kun nåede op til politikerne.
- Jeg håber, den når Gaza, og jeg håber den når vores med-demonstranter rundt omkring i verden, så de kan se, at vi her i Grønland også er i mod folkedrab i Gaza, sagde hun.
Krig, konflikt og Instagram
Demonstrationen i Nuuk skete på et tidspunkt, hvor opmærksomheden mod Gaza er blevet intensiveret her i landet.
I hvert fald på de sociale medier.
Siden krigen i Gaza brød ud sidste år, har flere krævet, at kendisser og personer med mange følgere på sociale medier, bruger deres indflydelse til at italesætte det, der sker i Gaza.
Og hvis ikke de tager stilling, er mange blevet boykottet af deres følgere og fans.
Det er for eksempel sket for den amerikanske mediepersonlighed, Kim Kardashian.
I starten af juni havnede en af Grønlands egne influencere i en lignende situation. Her deltog Qupanuk Olsen, der er influencer og kvinden bag instagram-profilen Q’s Greenland, i ‘Nas Summit’. Et arrangement for personer, der arbejder med at levere indhold til sociale medier.
Konferencen foregik i Tel Aviv i Israel, og på sin Instagramprofil lavede Qupanuk Olsen opslag fra arrangementet.
Det blev modtaget af massiv kritik i kommentarsporet, og flere kulturpersonligheder fra Grønland reagerede ved selv at lægge opslag op, hvor de tog afstand fra influenceren.
I en pressemeddelelse har Qupanuk Olsen efterfølgende svaret tilbage på kritikken, hvor hun blandt andet skriver, at hun forstår frustrationen over, at hun ikke har taget politisk stilling til situationen i Gaza, men “at Q’s Greenland ikke er mediet for politiske holdninger, uden at nedprioritere, hvor vigtigt politik er i disse år”.
- Jeg vil gerne understrege, højt og tydeligt, at jeg var inviteret til konferencen som frivillig deltager. Jeg har ikke tjent såkaldte blodpenge under turen, skrev hun.
Krigsforbrydelser
Tilbage i menneskeflokken på vej til Inatsisartut var der ingen snak om drama, shitstorme og influencere. Her blev der heller ikke lagt skjul på standpunkterne:
- Inuit for Palestine. Inuit for Palestine!.
- Free, free Palestine. Free, free Palestine!
Udover den opmærksomhed og kritik, som konflikten har fået her i landet og på de sociale medier, er retorikken mod Israel, og det der sker i Gaza, også blevet skærpet internationalt de seneste uger.
Særligt efter FN's Undersøgelseskommission denne uge konstaterede, at det israelske militær og Hamas har begået krigsforbrydelser.
- Det er bydende nødvendigt, at alle, der har begået forbrydelser, bliver holdt ansvarlige, sagde Navi Pillay, der er formand for FN-kommissionen, tidligere på ugen.
Parallelt arbejder FN’s Sikkerhedsråd intenst for at få en aftale om våbenhvile i Gaza på plads.
Det handler om børnene
En af dem, der håber, at der snart kommer fred og våbenhvile i Gaza, er Klaus Geisler. Han var en af demonstranterne til onsdagens demonstration.
Her gav han udtryk for, hvor vigtigt det for ham var at vise sin opbakning.
- Det er børn, det er unge, det er mennesker, der intet kan gøre selv. De bliver tvunget ind i det her og bliver angrebet af en magt, der er så overvældende, at de ikke kan stikke af, sagde han til KNR onsdag.
For ham har det ingen betydning, at Gazastriben ligger flere tusinde kilometer fra Grønland.
- Vi er allesammen mennesker på den her Jord. Og hvis vi allesammen bare så tavse til, så… det kan vi ikke. Vi bliver nødt til at gøre noget, selvom vi er mange kilometer derfra, sagde han.
Godt tre kvarter efter demonstrationens start, nåede menneskemængden foden af trappen, der fører op til Inatsisartut.
Antallet af mennesker nærmede sig de 100.
Formanden for naalakkersuisut, Mute B. Egede (IA), naalakkersuisoq for selvstændighed og udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (S), og et par repræsentanter fra Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg stod og så ud over demonstranterne.
Pludselig brød folk ud i sang.
Side om side og med flag, skilte og bannere i hænderne, sang de sangen Eqqissisinnga-aat - Giv mig fred på dansk. Flere fik rødmossede øjne og måtte tørre tårerne væk undervejs.
Da den sidste tone blev sunget, holdt demonstranterne et minuts stilhed for ofrene i Gaza. Kun bilerne, der kørte forbi på H.J. Rinksvej, hørte man.
Da minuttet var ovre, lød der ét ord fra arrangørerne over højtaleren:
- Tak.