Lækkede dokumenter afslører Trumps skjulte grønlandsplan

Private investorer er nøglen i Trumps strategi om Grønland, vurderer ekspert. Det handler om at påvirke den grønlandske befolkning positivt.
Den nederlandske forsker, Andrew Gawthorpe, sætter ord på, hvad de lækkede dokumenter fra den amerikanske administration har af betydning for Trumps planer om at overtage Grønland. Foto © : KNR / Markus Valentin
Skrevet af Markus Valentin
09. maj 2025 07:30

Militær magt er ikke Donald Trumps prioritet, når det kommer til at overtage Grønland. 

Det fortæller Andrew Gawthorpe. Han er ansat på Leiden University i Nederlandene, hvor han forsker i, hvordan imperialisme har udformet amerikansk udenrigspolitik gennem tiden.

Senest i søndags gentog præsident Trump, at han stadig er interesseret i Grønland og ikke vil udelukke militær magt.

Men baseret på lækkede dokumenter fra Trump administrationen, som New York Times har bragt, mener Andrew Gawthorpe, at USA's strategi for at knytte sig mere til Grønland er delt i to:

- Den første og vigtigste vil være en økonomisk appel. De vil argumentere for, at Grønland kan få et økonomisk boom drevet af amerikansk udvinding af naturressourcer. Dernæst vil de fokusere på kulturelle ligheder mellem inuit i Alaska og Grønland.

Ukraine til Grønland

I sidste uge indgik USA en rammeaftale med Ukraine om fremtidig udnyttelse af sjældne jordarter. Landene har aftalt, at overskuddet skal deles ligeligt for at tiltrække udenlandske investorer.

Og netop udformning af en rammeaftale kan også komme på tale mellem Grønland og USA, vurderer Andrew Gawthorpe. Amerikanerne er interesserede i at sikre en forsyningskæde af sjældne jordarter til blandt andet forsvarsindustrien, fremfor at de i stedet ender i hænderne på andre stormagter.

Her kommer de private investorer så ind i billedet, da de skal være med til at drive den økonomiske udvikling mellem USA og Grønland.

- USA's regering har i øjeblikket ingen statsinvesteringer. Det overlades til den private sektor - dog i et reguleret marked, hvor de får økonomiske tilskud fra staten, fortæller han. 

Med blød magt

KNR kunne for nyligt bringe, at præsident Trumps tidligere rådgiver for energi, Drew Horn, atter har været i Grønland. Ifølge ham er den private sektor i USA klar til at investere 10 milliarder dollars i grønlandske erhverv fra minedrift til energi og fiskeri - svarende til cirka 66 milliarder kroner.

Selv fortæller Drew Horn, at han ikke er en trojansk hest, der arbejder for at ændre befolkningens holdninger gennem investeringer. Alligevel bør amerikanske investorer følges nøje, vurderer Andrew Gawthorpe.

Foto © : KNR / Markus Valentin

I princippet er der vel ikke noget suspekt i, at to demokratiske stater laver aftaler, som gør det lettere for private virksomheder at investere?

- Selvfølgelig er økonomisk investering helt legitimt, men når det er understøttet af et muligt imperialistisk pres, er det en anden sag, fortæller Andrew Gawthorpe.

Forskeren fortæller, at selvom de private investorer handler ud fra egne interesser, udelukker det ikke, at det samtidig spiller ind i en større plan for Donald Trumps USA - om de er bevidste om det eller ej.

- For at Trump-administrationens plan kan virke, kræver det, at det private vil investere i og udvikle sjældne jordarter. Pengene kan så bruges til at finansiere en overtagelse af Grønland og en betaling til den grønlandske befolkning. Alt dette siger de er en vigtig del af deres brug af blød magt.

USA som "den gode" koloniherre

Ifølge rapporten i New York Times vil amerikanerne rette kampagner på sociale medier mod Grønland. Samtidig med at administrationens talspersoner vil tale om lighederne mellem inuit i Alaska.

- Jeg tror, de vil forsøge at lægge vægt på den økonomiske opbygning af Alaska, hvor overskuddet fra naturressourcerne er delt ud blandt befolkningen gennem årlige skatterabatter, fortæller Andrew Gawthorpe.

Men inuit i Alaska har haft problemer med USA. De har manglet demokratisk medindflydelse, og de lokale befolkninger har oplevet at blive kørt over. Det er blandt andet sket ved at arbejdskraften er kommet udefra, hvilket har skabt et A- og B-hold i befolkningen. Sådan fortalte to eksperter i minedrift og Arktis til KNR i februar.

Lige så vel som USA vil forsøge at fremstå som 'den gode koloniherre' i Alaska, peger Andrew Gawthorpe på, at de vil tale Danmark ned.

- De vil forsøge at portrættere Danmark som en dårlig forvalter af Grønland, fordi de ikke har investeret tilstrækkeligt i økonomien og udnyttet ressourcerne.

Forsøger at rette op på fejl

Fredag sidste uge stillede direktøren for interesseorganisationen GreenMet, Drew Horn, op til interview hos KNR. 

Sammen med andre investorer er han ved at åbne et forarbejdningsanlæg i Alaska. Og så arbejder han sammen med mineselskabet Tanbreez i Killavaat Alannguat.

- Mens vi forsøger at rette op på nogle af de fejl, der er blevet begået i fortiden, kan vi måske bringe nogle af de forbedringer videre til Grønland – hvis befolkningen ønsker det, sagde Drew Horn.