Endnu et afslag til Greenland Minerals

Efter første afvisning i juni får et australsk selskab nu afslag på at lave minedrift, hvor uran vil blive behandlet som et restprodukt.
Hvad der ligger til grund for afslaget, skriver naalakkersuisut ikke noget om. Foto © : Greenland Minerals
11. september 2023 15:12

Det australske selskab Greenland Minerals A/S har ansøgt om tilladelse til en alternativ mineraludnyttelse ved Kuannersuit.

Selskabet vil lave minedrift ved Kuannersuit-fjeldet i Sydgrønland, hvor uran ville blive behandlet som et restprodukt.

Men det vil naalakkersuisut ikke være med til.

I en pressemeddelelse skriver Departementet for Råstoffer og Justitsområdet, at naalakkersuisut 7. september afviste ansøgningen om alternativ mineraludnyttelse.

Hvad der ligger til grund for afslaget, skriver naalakkersuisut ikke noget om, men at de først vil offentliggøre den fulde afgørelse, når Greenland Minerals A/S har fået mulighed for at udtale sig.

Tilbage i juni fik selskabet afvisning på en ansøgning om udnyttelsestilladelse ved Kuannersuit, hvor de ville udvinde uran som biprodukt.

Afslagene fra naalakkersuisut kommer på trods af, at Greenland Minerals i midten af maj truede med at stævne den grønlandske stat, efter et flertal i Inatsisartut i 2021 besluttede at droppe planerne om at udvinde sjældne jordarter i en ny mine i Kuannersuit-fjeldet.

Noget som Kammeradvokaten har vurderet, kan ende med at koste statskassen et større milliard beløb.