Debatten om fiskeriloven får væggene i Inatsisartut til at ryste
Helt efter planen er det naalakkersuisoq for fiskeri, Kim Kielsen (S), der åbner andenbehandlingen af den kommende fiskerilov. Loven er uden tvivl det punkt under årets forårssamling, som har fået størst opmærksomhed.
Derfor summer Inatsisartut-salen af liv, og samtlige tilhørerpladser er optaget.
Kim Kielsen når dog kun lige at afslutte sin tale og sætte sig til rette i sin stol, før debatten bliver stoppet.
Hans partikollega, Karl Tobiassen, benytter nemlig førstkommende mulighed for at få ordet til at ytre ønske om at få sat behandlingen af lovforslaget på pause. Karl Tobiassen mener nemlig, at der er blevet lækket fortrolige oplysninger fra fiskeriudvalget.
Efter en længere pause bliver debatten genoptaget. Formandskabet fortæller, at der er blevet åbnet en sag angående det mulige læk, men fortæller ikke nærmere, hvad sagen drejer sig om.
Debatten sluppet løs - bølgerne går højt
Pausen virker til at have givet oppositionen ekstra energi.
Spørgerne fra Demokraatit, Atassut og Naleraq taler så højt, at salen runger, og deres mikrofoner er mildest talt overflødige.
Formanden for Inatsisartut, Mimi Karlsen (IA), opfordrer spørgerne til at dæmpe sig - effekten er dog kun kortvarig.
Oppositionen sætter spørgsmålstegn ved, at koalitionen påstår, at den nye fiskerilov ikke vil koste arbejdspladser i fiskeriet.
- Loven vil ikke have indflydelse på indhandlingssteder eller fiskerne. Vi vil skabe de bedste rammer for Grønlands vigtigste erhverv til fordel for hele samfundet og vores fælles velfærd, siger Kim Kielsen.
Formand for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen er fuldstændig uenig.
- Loven vil ødelægge erhvervet og ramme hele samfundet. I lytter ikke til den kritik, som kommer fra os, eksperter og erhvervet, siger han.
Han bakkes op af Pele Broberg, der er formand i Naleraq. Med en stor bunke artikler fra medierne i hånden kritiserer han naalakkersuisut for at gå imod fakta.
- Polar Seafood har selv sagt, at den nye lov truer deres fabrik i Aasiaat. Det kan man læse i medierne. Hvordan kan I sige, at det ikke vil ske, spørger Pele Broberg.