Andreas Mogensen kommer til Grønland

Nationaldagen får et strejf af rumstøv i år. Den danske astronaut Andreas Mogensen vil efter sigende besøge Grønland i slutningen af juni.
Den danske astronaut Andreas Mogensen har flere gange sendt live fra Den Internationale Rumstation med det grønlandske flag i baggrunden. Nu kommer han snart her til landet. Foto © : Mikaela Landestrom/EPA/Ritzau Scanpix
03. maj 2024 11:33

Grønland snart besøg fra rummet. Den danske astronaut Andreas Mogensen lægger nemlig vejen forbi i næste måned. 

Det afslører Aaja Chemnitz, folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit, i et Facebook-opslag.

- Inden længe tager Andreas til Grønland for første gang og skal opleve vores smukke land, skriver Aaja Chemnitz i opslaget, der er ledsaget af et selfie af de to, samt den danske uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund. 

Aaja Chemnitz fortæller til KNR, at hun fik lov at møde astronauten i Uddannelsesministeriet dagen før.

Her takkede hun ham blandt andet for at have taget det grønlandske flag med sig ud i rummet. På flere live-interviews med Andreas Mogensen i rummet, har man nemlig kunnet spotte Erfalasorput i baggrunden sammen med det danske og færøske flag. 

Besøget er endnu ikke bekræftet fra Andreas Mogensen selv, men vil efter sigende finde sted fra 16. til 28. juni, hvor astronauten vil besøge en række forskellige byer og steder. 

Fejrer nationaldag i Aasiaat

Et af de steder er Kommune Qeqertalik og Aasiaat, hvor borgmester Ane Hansen (IA) også bekræfter planerne om et besøg. 

- Vi glæder os, siger borgmesteren begejstret til KNR og fortæller, at Kommune Qeqertalik har spillet en aktiv rolle i at få den berømte astronaut på besøg:

- Vi har spurgt, om han vil være protektor for en ny nationalpark, og det har han sagt ja til. Derfor kommer han på besøg her, siger hun.

Ane Hansen fortæller også, at Andreas Mogensen vil være i byen på nationaldagen 21. juni, og at man arbejder på at arrangere en lang række kulturelle arrangementer i den anledning. 

Andreas Mogensen arbejder for det europæiske rumagentur ESA og vendte 11. marts i år hjem fra et halvt års ophold i rummet. Det var astronautens andet ophold på den internationale rumstation, ISS.

Denne gang har han været en del af det såkaldte Crew 7, hvor hans primære opgave har været at lave en række forskellige videnskabelig forsøg. 

Andreas Mogensen er lige nu på rundtur til en lang række forskellige steder og byer i Danmark for at fortælle om sit ophold i rummet.