OVERBLIK Prisstigninger spreder sig med Polaroil

Olieselskabet har forhøjet brændstofpriserne den 1. august, og det får en række andre til også at hæve priserne.
05. august 2014 12:07

Gasolie blev forhøjet med 54 øre per liter, petroleum med 55 øre per liter og benzin med 39 øre per liter. Både i Nukissiorfiit, Mittarfeqarfiit og Air Greenland forventes det at få konsekvenser for forbrugerne.

Polaroil forklarer den markante prisstigning med, at råolie og raffinaderimargin-aftalerne i 2014 er næsten 10 amerikanske dollars højere per tønde end i 2013, men stadig under verdensmarkedsnittet.

LÆS OGSÅ Priser på brændstof stiger

Sådan ser literpriserne derfor ud nu:
Gasolie/diesel koster 6,65 kroner literen.
Petroleum koster 6,76 kroner literen.
Benzin koster 6,50 kroner literen.

På grund af Polaroils prisstigninger har Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavne ligeledes hævet deres priser på brændstof. Det gælder diesel, benzin, petroleum og flybrændstofferne JET A-1 samt AVGAS.

Konsekvenser for flytrafik
Air Greenland vurderer selv, at de ny priser på brændstof kommer til at koste selskabet 15 millioner kroner.

- For at sige det som det er, så er det svært at forestille sig, at det ikke på en eller anden måde kommer til at ramme kunderne. Forstået på den måde, at en stor del af de 15 millioner skal jo dækkes af enten af dem, der køber billetter, eller dem, der har post og fragt med os, siger HR-chef i Air Greenland Mads Christensen.

LÆS OGSÅ Det bliver dyrere at flyve med Air Greenland

Konsekvenser for el- og varmepriser
Nukissiorfiit forventer ligeledes at hæve priserne på el og varme fra og med den 1. september, hvilket vil påvirke både Nukissiorfiits maksimal- og minimaltakst.

Maksimaltaksten på el vil stige fra de aktuelle 3,29 kr. til 3,47 kr. Det vil sige 18 øre pr. kWh.
Minimaltaksten stiger med 9 øre fra 1,62 kr. pr. kWh til 1,71 kr. pr. kWh.

Takststigningen på al varme bliver på 7 øre pr. kWh. Således bliver den endelige takst på fast elvarme og fast fjernevarme på 87 øre pr. kWh, og den endelige takst for den afbrydelige el og fjernvarme lander på 82 øre pr. kWh.

De nye forventede takster skal dog først godkendes af Nalakkersuisut, før de træder i kraft. Det forventer energiselskabet vil ske i løbet af august.

Atassut er bekymret
Atassut spørger om Naalakkersuisut eventuelt agter at pålægge Polaroil at nedsætte priserne til det tidligere niveau igen.

Det bekymrer særligt Atassut, at prisstigningerne vil ramme lavindkomstgrupperne i bygder og yderdistrikter, da hovedparten af boligerne i de områder opvarmes med olie.

Må opretholde købekraften
Formanden for SIK, Jess G. Berthelsen, vil også vide, hvorfor brændstofpriserne er forhøjet så meget.

SIK formanden vil ligeledes have svar på, om Naalakkersuisut har godkendt den efter hans mening alt for høje prisstigning.

LÆS OGSÅ Atassut og SIK bekymret over stigning i brændstofpriser

- Hvis Naalakkersuisut har en finger med i spillet, må de sætte priserne på nødvendige dagligvarer ned for at opretholde købekraften.

- Ellers kan man ikke bruge de indgåede overenskomster til noget som helst, skriver SIK formanden Jess G. Berthelsen til KNR.