Ny aftale: Det bliver endnu nemmere at få udenlandske læger til Grønland
I dag har naalakkersuisoq for sociale anliggender, arbejdsmarked og indenrigsanliggender, Jess Svane (Siumut), og den danske udlændinge- og integrationsminister, Kaare Dybvad Bek (Socialdemokratiet), underskrevet en revideret aftale om udenlandskarbejdskraft.
Det er den såkaldte fast track-aftale fra 2021, der gør det nemmere at ansatte personale fra udlandet, som har fået en nytænkning.
I 2021 trådte fast track-aftalen i kraft og gjorde det nemmere at ansætte personale fra udlandet. Man skulle nemlig ikke vente på, at selvstyret afgav høringssvar om ansøgningerne.
Med den reviderede aftale, der blev underskrevet i dag, skal udenlandske læger og sygeplejersker nu heller ikke have en dansk autorisation for at arbejde i sundhedsvæsenet i Grønland.
- Jeg er meget glad for, at vi nu har underskrevet aftalen. Vi har hele tiden haft et ønske om, at vi skal have ansvaret for udenlandsk arbejdskraft og integration i Grønland, siger Jess Svane.
Følger samme retningslinjer som nordiske lande
For at sikre at de personer, der bliver ansat, er kvalificeret til at arbejde i sundhedsvæsnet, kommer Landslægeembedet til at have til ansvar at kvalitetstjekke ansøgerne.
- Vi har planer om at følge de samme retningslinjer, som man har i nordiske lande. Det vil sige, at man starter med at forsikre, at den grunduddannelse, som det udlandske sundhedspersonale har, er internationalt anerkendt.
- Der findes internationale firmaer, som er vant til at undersøge sundhedspersonales uddannelsespapirer for at finde ud af, om de er ægte, og hvilke indhold der har været i folks uddannelse. Og det er det, vi starter med at benytte, siger Henrik L. Hansen.
Den reviderede fast track-aftale kommer som svar på, at der er mangel på sundhedspersonale herhjemme.