Medie: Lækket dokument afslører nedskalering i Danmarks oprustning af Arktis

Arktis er topprioritet for den danske oprustning. Eller hvad? Et fortroligt mødedokument fortæller om bump på vejen i de igangværende forhandlingerne om forsvaret i Arktis, skriver TV2.
Der var blevet lovet en historisk stor oprustning af det danske forsvar i Arktis. Dog har forvirring i forbindelse med valget i Siumut sat en foreløbig stopper for Danmarks Arktis-planer. Foto © : Rasmus Balle Hansen/KNR
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
04. juli 2025 15:26

Nye milliarddyre arktiske skibe, bedre havne faciliteter i Nuuk, en opgradering i Kangerlussuaq, satellitovervågning og et styrket og større overvågningsapparat.

Armbevægelserne har i år været store, når der er blevet talt oprustning af Forsvaret i Arktis.

Men et hemmeligt dokument fra den danske regerings koordineringsudvalg, som TV2 har fået fingrene i, viser, at den danske regerings store oprustningsplaner i Grønland og Arktis er skrumpet en del.

For tre uger siden havde den danske forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, ellers fået grønt lys til at opruste for op mod 22,5 milliarder kroner frem mod 2033, skriver TV2.

Men ifølge TV2 og flere af de kilder, de har talt med, er der nu lagt op til en aftale, der primært fokuserer på, hvorhenne de kommende krigsskibe skal bygges.

Én milliard kroner er der afsat til et værft, hvor skibenes forskellige dele skal samles, står der i det lækkede dokument.

- Med det forbehold at der i en politisk proces kan komme overraskelser, op til en aftale er vedtaget, ser det ud til, at en større del af de arktiske investeringer bliver udskudt, skriver TV2.

Siumutvalg skabte forvirring

Årsagen til mavepusteren er ifølge TV2’s kilder forrige weekends valg om formandsposten i Siumut.

Som bekendt endte Aleqa Hammond med at vinde pladsen i formandsstolen fra Vivian Motzfeldt.

Og selvom Vivian Motzfeldt (S) trods valgnederlaget i Siumut fortsat er naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, er der i forbindelse med kampvalget åbenbart opstået usikkerhed i den danske regering omkring, hvem de skal forhandle forsvar med.

Hvordan og hvorledes Kapitel 2 i aftalen for forsvaret i Arktis og Nordatlanten ender med at se ud – og hvor stor eller lille investeringen kommer til at være – venter vi fortsat med at få at se.

Forhandlingerne er fortsat i gang.