Charmeoffensiv: - Grønland og Europa skal nærme sig hinanden mere

Foran Inatsisartut stod en samling aparte mennesker klumpet sammen. Pressefolk og toppolitikere var klar til et charmeoffensiv over for Grønland.
Besøget var ikke en officiel EU-mission, men en delegation fra Renew-gruppen – den fjerdestørste gruppe i EU-parlamentet, bestående af liberale partier. Her skulle de besøge grønlandske virksomheder og politikere.
Charmeoffensiven var planlagt med gruppens formand, Valerie Hayer, og næstformanden for EU's udenrigskomite, Urmas Paet.

På grund af vejret blev delegationen reduceret til kun to danske EU-politikere, Stine Bosse (M) og Morten Løkkegaard (V).
Sidstnævnte er næstformand for Renew-gruppen, og førstnævnte har siddet i flere grønlandske bestyrelser herunder Nunaoil og Tusass.
- For mig er det jo heldigvis et glædeligt gensyn, fortalte Stine Bosse og fortsatte:
- Når man for mit vedkommende sidder i Bruxelles og følger med i verdenspressen, kan man blive bekymret. Derfor blev vi nødt til at tage herop på lidt uddannelse for at lytte og forstå, hvad der rører sig, og hvad grønlænderne tænker om, hvad der foregår. Så vi kan danne vores eget billede af, hvordan relationen med EU er i dag, og om den kan blive bedre.
Grønland del af EU igen
Turen kommer oven på de harske udmeldinger fra Donald Trump, men også på 40-årsdagen for, at Grønland som de første trådte ud af hedengange EF, forgængeren til EU.
I onsdags luftede Morten Løkkegaard tanken om, at hvis Grønland en dag stemmer om selvstændighed, så vil landet være bedst beskyttet ved at blive medlem af EU igen.
Men tonen havde fået en anden klang, da KNR spurgte:
Naalakkersuisut har sagt, at man hverken vil være amerikanere eller danskere, men grønlændere. Hvad får dig til at tænke, at Grønland så vil være europæisk?

- De udtalelser var strammet lidt op journalistisk. Det jeg personligt har luftet en tanke om er, at Grønland og Europa skal nærme sig hinanden mere. Det er helt og aldeles grønlændernes egen beslutning. Det er også den danske regerings holdning, og det er så sandeligt også min holdning.
- Derfor kan man godt gøre sig personlige betragtninger om, hvor rart det ville være, hvis det samarbejde blev tættere, men hvordan og hvornår er helt op til grønlænderne selv.
Har EU været for langsomme for at tage Grønland alvorligt?
- Det, synes jeg, er en tilståelsessag. Det har vi uden tvivl, sagde Morten Løkkegaard.