Fanger i Sydgrønland: Vi har ikke haft så meget storis i 50 år

Det er usædvandligt, at storsisen stadig giver så store udfordringer i Syd- og Østgrønland på dette tidspunkt. Ifølge to eksperter vil isen formentligt ligge indtil slutningen af juli.
Vi skal helt tilbage til 1970'erne for at finde det seneste tidspunkt, hvor der har været så meget storis på denne tid af året, som der er i år.
24. juni 2024 14:24

Storisen driller fortsat i Syd- og Østgrønland.

Der har ellers ikke været problemer med storisen på denne tid af året de seneste år, og ifølge Hans Levisen, som er fanger i Sydgrønland, er det sjældent, at isen bliver liggende så længe.

Han fortæller, at det er 50 år siden, der var så meget is i dette område.

- Jeg husker, at i begyndelsen af 1970'erne, der dækkede isen omkring 100 sømil fra Nunap Isua. Det var sidste gang, der var så meget is, som der er nu, siger Hans Levisen, som er fanger i Aappilattoq.

Dog er det ikke første gang, at Hans Levisen oplever, at isen opfører sig usædvanligt i forhold til normen.

- Vi har også oplevet, at der slet ikke har været storis, siger han.

En måneds tid endnu

Storisen, som kom til Sydgrønland allerede i februar i år, har skabt flere problemer.

Skibene med forsyninger sad fast i Qaqortoq i foråret. Kystskibet Sarfaq Ittuk, der i forrige uge skulle til Nanortalik, nåede kun til Qaqortoq.

Og krydstogtskibene, som plejer at komme på dette tidspunkt af året, er endnu ikke ankommet i år på grund af isen.

På billedet fra DMI's satellitbaserede observationer fra slutningen af sidste uge, kan man se, hvor meget storis der er fra området ved Nunap Isua til Paamiut. Foto © : DMI

Ifølge meteorolog ved DMI's istjeneste Hans Henrik Light er det også usædvanligt, at der er så meget storis på denne tid af året.

- Det ligger i meget store koncentrationer hele vejen fra Nunap Isua, Kap Farvel og helt op til Nunarsuit, videre op til Paamiut, siger han.

Fanger Hans Levisen, som er lidt af en is observatør, forklarer, at årsagen til den store mængde is er, at der i år er mere vind i den nordlige del af Østgrønland.

- Det er sjældent, at det placerer sig sådan, det sker med mange års mellemrum.

Både Hans Levisen og meteorolog Hans Henrik Light gætter på, at isen vil ligge indtil slutningen af juli måned.

De seneste år har der normalt været storis i Sydgrønland indtil begyndelsen af juni.