Danmark hæver grænsen for abort fra 12. til 18. graviditetsuge

Aftalen indeholder også, at unge mellem fra 15 til 17 år fremover kan få en abort uden forældres eller Abortnævnets samtykke i Danmark.
Fra 1. juni 2025 kan kvinder i Danmark få foretaget en provokeret abort frem til og med 18. graviditetsuge. Dermed bliver grænsen hævet med seks uger.
03. maj 2024 09:48

Efter længere tids debat er et flertal i Folketinget er enige om at hæve grænsen for, hvornår kvinder kan få foretaget en abort i Danmark.

Fra 1. juni 2025 bliver grænsen hævet til fostrets 18. uge frem for 12. uge, som det er i dag.

I Grønland er abortgrænsen i fortsat ved 12.uge som i dag.

Sidste år foreslog et flertal i Etisk Råd i Danmark at hæve grænsen, fordi Danmark har en af de mest strenge grænser for abort i Vesteuropa. I Sverige er abortgrænsen i dag på 18. uge, mens den i Island er 22. uge.

Det er første gang i 50 år, at der laves større ændringer i reglerne på abortområdet, og ifølge den danske indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) er det på tide.

- Sundhedsfagligt er der intet belæg for den nuværende ugegrænse, og der er heller ikke noget, som tyder på, at der vil komme betydeligt flere eller senere aborter ved at flytte ugegrænsen, siger hun.

Ifølge hende vil der fortsat være "betydelig afstand" til det tidspunkt, hvor et foster kan være levedygtigt.

Abortgrænser i andre lande

Grænsen for fri abort i både kongeriget Danmark og de nordiske lande er forskellige.

Grønland: Frem til og med 12. graviditetsuge. Herefter skal ..... give tilladelse til abort.

Færøerne: Ingen fri abort. Ifølge landets abortlovgivning kan en kvinde kun få en abort, hvis kvindens liv og helbred er i fare, hvis fostret lider af en alvorlig eller livstruende sygdom, hvis kvinden ikke kan tage vare på barnet, eller hvis kvinden er blevet gravid efter et seksuelt overgreb.

Danmark. Frem til og med 12. graviditetsuge. Herefter skal et abortnævn give tilladelse til aborten. Fra 1. juni 2025 bliver grænsen hævet til 18. graviditetsuge, hvis et flertal i Folketinget stemmer for forslaget.

Island: Frem til og med 22. graviditetsuge.

Norge: Frem til og med 12. graviditetsuge. Herefter skal et abortnævn give tilladelse til aborten.

Sverige: Frem til og med 18. graviditetsuge.

Formanden for Lægeforeningen i Danmark, Camilla Rathcke, roser aftalen. Hun mener, at den især hjælper de kvinder, der først i 12 uge eller senere får meddelt, at fostret har alvorlige fejl og derfor beslutter sig for en abort.

- Det er en rigtigt god aftale, der er lavet her. Det er en væsentlig udvidelse af kvinders mulighed for selv at kunne bestemme, siger hun.

Unge kvinder kan få abort efter egen beslutning

Med de nye regler bliver det også indført, at unge kvinder mellem 15 og 17 år fremover kan få foretaget en abort uden forældrenes samtykke.

I dag er det Abortnævnet i Danmark, der afgør, om kvinder kan få en abort efter fostrets 12. uge. Nævnet skal fremover tage stilling til abort efter den 18. uge.

I Grønland blev der i 2022 foretaget 857 provokerede aborter på 800 kvinder. Dermed fik flere af kvinderne mere end én abort på et år. Det viser tal fra Landslægeembedet.

23 af aborterne vil foretaget efter 21. graviditetsuge med tilladelse fra myndighederne.

Retten til fri abort blev i Danmark indført i 1973, mens det blev indført i Grønland i 1975.