Afslutningsdebat i Folketinget: Investeringer, forsoning og et spørgsmål om kærlighed

Prisstigninger, investeringer, forsoning og selvstændighed. Det var noget af det de to folketingspolitikere, Aaja Chemnitz (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (N), satte fokus på i deres taler til afslutningsdebatten i Folketinget onsdag.
Ifølge Aki-Matilda Høegh-Dam bør Danmark nemlig tage større ansvar for levevilkårene i Grønland, der ikke er blevet lettere, siger hun.
- Maden bliver dyrere. Vi er nået til, at en enlig mor må beslutte, om hun skal købe mad eller bleer til hendes børn.
- I Nuuk koster en stor pakke smør 60 kroner og er endnu dyrere andre steder i landet, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.
Og de dyre madvarer – ja, de bliver importeret fra Danmark. Derfor ønsker Høegh-Dam, at Danmark i højere grad begynder at prioritere det grønlandske folk.
Det skal blandt andet gøres gennem investeringer.
- Statsministeren (Mette Frederiksen, red.) siger i dag, at hun er klar til at give flere penge til Grønland. Jeg er glad for, at hun ikke længere kun vil spare, men også tage udgangspunkt i de behov, der er i Grønland, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.
Kræver forsoning
Aaja Chemnitz fra Inuit Ataqatigiit havde også øjnene rettet mod investeringer i sin tale. For lige nu er der dystre prognoser i Grønland.
- Økonomisk Råd siger, at vi står i dødens gab, hvor indtægter og udgifter løber fra hinanden. Det har vi talt om i flere år, men nu står vi faktisk midt inde i starten af dødens gab.
- Imens er der flere med grønlandsk baggrund, der flytter til Danmark. Det skaber en skævvridning, for allerede nu i det grønlandske samfund mangler vi arbejdskraft.
Derfor brugte Aaja Chemnitz momentet til at lufte nogle af hendes visioner for, hvordan Danmark kan være med til at vende den negative udvikling.
- Det er vigtigt, at vi udbygger strategiske dele af vores infrastruktur. Det kan være udbygning havne, vejen mellem Sisimiut og Kangerlussuaq og sikre vores digitale infrastruktur med flere søkabler.
- Det er vigtigt, at vi i fællesskab får etableret en investeringsfond.
- Og det er vigtigt med en statsgaranti, så vi kan tiltrække private investorer, sikre pensionskasser og ønske om at investere yderligere i det grønlandske samfund, siger hun.
Er det kærlighed?
Samtidig understregede IA-politikeren også, at hun var glad for et stærkt samarbejde med Danmark. Men en fælles fremtid kræver også forsoning.
- Forsoning er en forudsætning for det gode samarbejde. Det er vigtigt, at vi haster på den afklaring, der skal være i forhold til spiralsagen, juridisk faderløse, ulovlige adoptioner og ikke mindst en historisk udredning, som vi alle går og venter på, siger hun og nævner muligheden for en egentlig forsoningskommission.

Aki-Matilda Høegh-Dam satte i stedet nogle ord på ønsket om selvstændighed. Det skete med en løftet pegefinger til de danske politikere om at bakke op om det grønlandske ønske.
For alle partier med undtagen af et parti i Grønland ønsker selvstændighed, siger hun.
- Der er flere tilvalgte, som har et hjerte for Grønland, og andre siger, at I elsker Grønland. Men hvorfor bliver vi så trampet ned, når vi giver udtryk for vores ønsker, spurgte hun retorisk og fortsatte:
- Hvorfor bliver vi ikke støttet, når vi siger, at vi ønsker at blive en stat? Derfor er spørgsmålet, hvorvidt det handler om kærlighed til Grønland, eller om det er Danmarks ejerskab af et kæmpestort land, som er elsket?