Kagen skal gøres større

Der skal langsigtede tanker og til i stedet for kamp om krummerne, hvis der skal gang i væksten, men den voksende ulighed skal heller ikke glemmes, siger direktøren for Niras.
Der skal masser af penge til at få økonomien til at køre. Foto © : KNR
22. august 2014 04:37

Det nytter ikke noget at slås om den samme pose penge. Vi skal i stedet se på langsigtede løsninger, når der for eksempel laves udligningsreformer. Det mener Thomas Mogensen, der er økonom og administrerende direktør hos den grønlandske afdeling af projektvirksomheden Niras.

- Vi skal have gjort kagen større, hvis vi skal have den her økonomi til at hænge sammen, siger Thomas Mogensen og slår fast, at kunsten er, at gøre hele Grønlands økonomi større.

Han er opvokset i Grønland og har beskæftiget sig med Grønlands økonomi i 15 år.

Savner langsigtet strategi
Mogensen savner helt klart en langsigtet strategi i Naalakkersuisuts nye udligningsreform for kommunerne, men gør det også klart, at det vigtigt at se på situationen, som den er.   

- Der har været, og der er et ulighedsproblem i Grønland, og det skal man selvfølgelig adressere, men jeg mener, at det her er en lidt kortsigtet løsning. Man skulle have sat sig ned og lavet det reelle regnestykke, siger Mogensen og fortsætter.

- Jeg kan også sagtens se, at der er en forskel i skatteudskrivningen. Det er selvfølgelig også en problemstilling der er, for der er en ulighed i det her samfund, og det skal vi selvfølgelig have adresseret så vidt som muligt.

LÆS OGSÅ Kommuneqarfik Sermersooq betaler gildet

Der er endnu ikke offentlig gjort ret meget om de modeller, der rent faktisk ligger til grund for den valgte udligningsmodel, hvilket gør det svært at vurdere sagen, men umiddelbart savner Mogensen lidt mere grundighed i arbejdet.

Beregningsgrundlaget mangler
- Det virker lidt som om man ikke har gjort sit arbejde færdigt. Man mangler det beregningsgrundlag, man har skændtes om pengene i stedet for at sætte sig ned og kigge på, hvordan får vi egentligt øget omsætningen og får vækstet i stedet for.

- Og det er jo det der er den reelle problemstilling. Hvordan får vi gjort kagen større, og ikke hvordan omfordeler vi den kage, vi allerede har nu, siger direktøren Thomas Mogensen.

LÆS OGSÅ Udligningen er afgjort: Sermersooq skal aflevere 54 mio. kr.