Efterlysning til Inatsisartut: Glemte i løftet?

Der var stor opbakning på et vælgermøde i februar, da samfundsforsker Birger Poppel kom med et forslag.
30. august 2013 06:23

Hvis det er gået din næse forbi, så er der offentlig høring lige nu på den nye storskalalov og på rubinmineprojektet i Qeqartarsuatsiaat.

Men befolkningen er slet ikke klædt på til at forholde sig til de store projekter, for ofte er de eneste, der undersøger projekterne grundigt, selskaberne selv og så råstofstyrelsen.

Derfor var der stor opbakning til et vælgermøde i februar, da samfundsforsker på Ilisimatusarfik Birger Poppel kom med et forslag.

- Mit forslag går ud på, at der i forbindelse med projekter inden for råstofområdet stilles midler til rådighed for lokalbefolkninger og deres organisationer, så de bliver i stand til at hyre eksperter, som kan gå ind i det materiale, virksomhederne får udarbejdet, og som derudover kan lave selvstændige analyser af konsekvenser af de projekter, man ønsker at sætte i gang, lød Birger Poppels forslag i Radioavisen d. 25. februar.

På vælgermødet dengang var der opbakning til Poppel fra både Atassut, Siumut, IA og Demokraterne.

Her midt i høringen for rubinmineprojektet, minder formanden for miljøorganisationen Avataq, Mikkel Myrup, nu partierne om, hvad de lovede vælgerne i februar.

- Vi får kun de positive sider af de forskellige projekter og industrier, og vi mangler at få belyst alle de negative, siger han.

Dem, der har millionerne til at lave grundige undersøgelser af råstofprojekterne, er verdens selskaber og råstofstyrelser, som får hjælp fra NAturinstituttet og særligt DCE på Aarhus Universitet - ikke borgere og foreninger.

Den nuværende viden, hvoraf kun en brøkdel er offentligt tilgængelig, kommer kun fra skriveborde, hvor der er en stærk interesse i at få et projekt i gang.

I øjeblikket har kritiske foreninger og borgere ikke adgang til hjælp fra eksperter - en second opinion, som Birger Poppel kalder det. Der er et usundt styrkeforhold mellem store råstofselskaber og kritiske foreninger, hvor foreningerne ofte kan virke som små brokkehoveder, der kun er ude på at stikke en kæp i hjulet, siger Mikkel Myrup.

- Der skal stilles midler til rådighed, så man kan få produceret et sobert materiale om de forskellige industrier, og om hvordan de specifikke projekter  vil påvirke deres omgivelser, lyder håbet fra formand i Avataq, Mikkel Myrup.

Det er tanken, at selskaberne skal betale for disse undersøgelser som led i deres ansøgning om udvinding.

Radioavisen har i nu tre dage forgæves forsøgt at høre fra råstofminister, Jens-Erik Kirkegaard, hvad han siger til miljøorganisationens kritik.