Aqqaluk Lynge vil se længere end Arktis

Forskellige økonomiske interesser mellem Inuit gør det nødvendigt at se længere end Arktis, siger den netop afgåede formand for ICC.
27. juli 2014 16:28

Der er behov for at se længere i det internationale samarbejde end til Arktis. Det mener den nu tidligere formand for ICC Aqqaluk Lynge.
Han siger, at det bliver svært for den nye hovedbestyrelse i ICC International, at opfylde kriterierne i Kitigaryuit deklarationen, inden for de næste fire år.
Lynge ser ikke mindst problemer i forhold til de forskellige økonomiske interesser, der er i de forskellige arktiske regioner.

- Arktis store problemer er, at vi er ressourceproducenter, som ikke skaber så mange arbejdspladser. Det er vores store problem, og det er den hurdle man i FN har kigget på, hvilke løsninger kan der være, siger den netop afgåede formand for ICC Aqqaluk Lynge.

http://www.knr.gl/da/nyheder/icc-udstikker-kurs

Han peger på, at det er nødvendigt at løfte blikket og se længere ind bare til de nærmeste naboer.

- Man skal ud over Arktis for at kunne få et meget bredere samarbejde, og for at kunne få et ordentligt billede af, hvor kan det føre hen.

Der er flere grunde til, at Lynge mener, at det internationale samarbejde uden for Arktis er vigtigt. Ikke mindst at de forskellige arktiske samfund kan have meget forskellige interesser.

- I mange tilfælde er der ikke fælles interesser mellem Inuit omkring økonomisk udvikling og omkring skabelse af arbejdspladser, siger Aqqaluk Lynge, der selvom han stopper som præsident for ICC International stadig vil hjælpe ICC Grønland med at opfylde Kitigaryuit deklarationen.