Unge drenge og mænd får hjælp til iværksætterdrømme

Ved hjælp af organisationen Mind Your Own Business er to små virksomheder startet op i Grønland.
Lørdag 15. juni blev der afholdt Business Awards i Nuuk for de to virksomheder, som er startet op i forbindelse med Mind Your Own Business. Foto © : Mind your own business
Skrevet af Dora Evaldsen
20. juni 2024 15:33

Organisationen Mind Your Own Business - Kalaallit Nunaat arbejder med udsatte unge drenge og mænd ved at hjælpe dem med at starte deres egne mikrovirksomheder.

Og for nyligt har organisationen uddelt en Business Awards i Nuuk til de unge drenge for deres præstation.

Det skriver Mind Your Own Business i en pressemeddelelse.

Mind Your Own Business blev etableret i Danmark i 2010 af Maria Kavita Nielsen, som nu er direktør for organisationen.

Mind Your Own Business

Drenge i alderen 13 til 21 år bliver i otte måneder oplært i at starte deres egen lille virksomhed. De opdeles i teams og får ansvar inden for områderne: HR, økonomi, produktion, salg samt kommunikation og markedsføring.

Mind Your Own Business – Kalaallit Nunaat havde sin første pilotsæson i 2019 og har siden haft 63 drenge igennem et forløb.

Ved afslutningen af det otte måneder lange program præsenterer deltagerne deres virksomheder ved et Business Awards arrangement.

I en evalueringsrapport lavet af Als Research, som udkom i 2023, konkluderes det, at 59 procent af de deltagende drenge oplever, at de får øget tro på egne evner efter at have deltaget i Mind Your Own Business, og at 70 procent af drengene i større eller mindre omfang har forbedret deres psykiske trivsel.

Evalueringen viser desuden, at næsten halvdelen af drengene er blevet mere afklaret med valg af uddannelse, mens 39 procent er blevet mere afklaret med, hvad de gerne vil arbejde med senere i livet.

Gennem finansiering fra Tuborgfondet har projektet siden 2019 også kunnet køre i Nuuk.

- Efter seks vellykkede sæsoner ser vi virkelig den værdi, som programmet skaber her i Grønland, siger projektkoordinator Natuk Rosing Fleischer.

- Deltagerne i Mind Your Own Business får bedre muligheder for uddannelse og beskæftigelse, og vigtigst af alt styrkes deres fremtidsudsigter, udtaler koordinatoren i Mind Your Own Business, Nick Olsen.

Varsity-jakker og hoddies

To små virksomheder er blevet etableret dette forår: G-Grown og Try 1, som begge har arbejdet hårdt siden oktober 2023.

G-Grown har lavet en varsity-jakke, mens Try 1 har designet en hoodie med kasket og t-shirt med deres eget logo.

- Det bedste er, at jeg nu har erfaring, som jeg kan bygge videre på i fremtiden. Jeg er blevet mere modig og åben, siger Ivik Wille, en elev fra Majoriaq.

Mikrovirksomheden Try 1 har designet en hoodie med kasket og t-shirt med deres eget logo. Foto © : Mind your own business

De positive effekter af støtte til uddannelse og beskæftigelse er blevet bekræftet, siger Maria Kavita Nielsen, grundlæggeren og direktøren for Mind Your Own Business.

Hun er stolt af de unge drenges præstationer. Hun ser projektet som et bidrag til forebyggelse og efterlyser støtte fra naalakkersuisut og kommunerne.

- Sammen kan vi give endnu flere unge mennesker gode muligheder i livet, siger hun.

Siden Mind Your Own Business startede i Grønland i 2019, har 63 drenge deltaget i programmet.