Politolog: Koalitionen har været for uklar i mælet

Koalitionen har tabt terræn under den sidste del af valgkampen. Det tror politolog Jakob Janussen. De tre partier har nemlig ikke været klare nok i mælet over for vælgerne.
Skrevet af Peter Troelsen
12. marts 2013 17:30

Især spørgsmålet om royalties på råstoffer har voldt koaltionen besvær, mener politologen:

- Jeg tror det har været meget besnærende for en del vælgere at høre Siumuts argument om at vi skal have beskattet de her mineraler lige fra starten af, hvorimod det er ulige sværere at sælge den anden beskatningsform, nemlig at først når selskaberne har fået dækket deres betydelige investeringer og udgifter, så skal man begynde at beskatte, pointerer Jakob Janussen.

Men IA, Demokraterne og Katusseqatigiit Partiaat er heller ikke kommet hurtigt nok ud af starthullerne i den forbindelse:

- Koalitionen startede alt for sent med at forklare vælgerne, hvorfor man har valgt den beskatningsform, siger Janussen videre.

Og der er flere eksempler på, at koalitionspartierne ikke har været gode nok til at forklare vælgerne, hvorfor virkeligheden ser ud, som den gør, fortsætter han:

- Under valgkampagnen har oppositionen slået meget på, at der er sket en markant forhøjelse af huslejen. Men man fortæller naturligvis ikke, hvorfor koalitionen har måttet forhøje huslejen betragteligt. 

At årsagen skal findes i, at de tidligere landsstyrer har holdt huslejerne nede, og at der dermed er opstået et stort renoveringsbehov, har koalitionen været alt for dårlige til at påpege, mener politologen.

Arbejdsløsheden er et tredje eksempel, hvor koalitionen ikke har forklaret befolkningen, hvorfor tallene er så høje, som de er. Og derfor har oppositionen gratis kunnet tæve koalitionspartierne for det.

- Der har været en langvarig påpegning fra oppositionen om, at landsstyret har været alt for passive med at bekæmpe arbejdsløsheden uden naturligvis at oplyse, at vi i de allerseneste år har haft en global økonomisk krise, som også har ramt os, fordi et land som Grønland har en relativ stor eksport af sine produkter.

Og på den måde er Partii Inuit og Siumut altså sluppet afsted med at snuppe stemmer fra koalitionen, mener Jakob Janussen. 

Han afstår dog fra at spå om, hvordan det endelige valgresultat kommer til at se ud.