Nuuk Outdoor passer stadig anbragte børn for Kommuneqarfik Sermersooq
Det er nu tre måneder siden, at KNR kunne beskrive, hvordan akutanbragte børn i Kommuneqarfik Sermersooq blev passet af et turistfirma i bygden Kapisillit. Det foregik i små hytter under opsyn af uuddannet personale.
Borgmester Avaaraq S. Olsen (IA) kaldte dengang forholdene hos Nuuk Outdoor for ”meget kritiske” og sagde, at der skulle gøres noget ved problemerne.
Et par dage efter kunne kommunen fortælle, at man nu havde fjernet børnene fra hytterne i Kapisillit og sendte en pressemeddelelse med dette citat fra Frederik Lundblad, som er direktør i Forvaltning for Børn og Familie:
"Projektanbringelser er generelt ikke noget, vi bryder os om at anvende. Så snart vores tilsyn viste, at der var mangler i tilbuddet, valgte vi at udfase brugen".
Men nu viser en aktindsigt, som KNR har søgt ved Kommuneqarfik Sermersooq, at der stadig er syv børn og unge anbragt hos Nuuk Outdoor.
Børnene er rigtigt nok ikke længere i Kapisillit, men i stedet i et hus i Nuussuaq og en lejlighed i Qinngorput ved Nuuk. Det kan vi se i aktindsigten, som er lavet af kommunen den 7. marts.
I mellemtiden har Nuuk Outdoor den 6. marts skiftet navn til Isunngaq, og Kenneth Thomsen, som vi tidligere har stiftet bekendtskab med, er trådt ud af firmaet i midten af marts.
Det samme gjorde den tredje tidligere ejer Fie Anette Lemke Hansen i februar. Så nu er der kun Páll Fródi Joensen tilbage i det, der engang hed Nuuk Outdoor. Og børnene er stadig hos firmaet.
Bekymrede naboer
KNR har løbende fået henvendelser fra en række beboere i Nuussuaq, hvor Nuuk Outdoor – nu Isunngaq – har haft anbragte børn og unge boende siden foråret 2023, og hvor børnene fra Kapisillit blev flyttet til i december.
Præcis som det var tilfældet, da beboere i Kapisillit kontaktede KNR efter gentagende uroligheder i bygden i efteråret.
Naboerne i Nuussuaq fortæller, hvordan deres kvarter har ændret sig, efter de har fået en uautoriseret institution som nabo.
Deres børn tør ikke længere gå tur med hunden på grund af truende unge hos ”institutionen”, der er larm det meste af natten, hyppige besøg fra politiet, og der bliver fundet flasker, som tilsyneladende har været brugt til at ryge hash.
Naboerne ønsker ikke at stille op til interview, da de frygter, for konsekvenserne.
Handicappede hos turistfirmaet
Det er på trods af, at den daværende direktør i Forvaltning for Børn og Familie Severin Berg sagde, at ”det ikke virker til, at børnene trives” hos Nuuk Outdoor, og at der slet ikke burde være børn anbragt hos det tidligere turistfirma:
- Altså i den bedste af alle verdener så havde vi ikke nogen børn anbragt i Nuuk Outdoor, sagde Severin Berg.
To af de syv børn, som altså stadig er hos Nuuk Outdoor, er fyldt 18 år. Den ene venter på, at kommunen finder et egnet anbringelsessted til personer med vidtgående handicap, som kræver opsyn døgnet rundt. Den anden venter på indslusningsplads i kommunens eget efterværn.
Det er altså unge mennesker, der i den grad har brug for særlig støtte, og som altså bliver passet af personale, der ikke er har en pædagogisk uddannelse.
Da KNR kontakter firmaets nuværende ejer, Páll Fródi Joensen, fortæller han, at firmaets fokus er på børnene og deres tarv, og at de forsøger at blive en autoriseret institution i fremtiden:
- Der er så mange forudsætninger, som skal opfyldes. Men vi arbejder henimod at blive en selvejende institution.
Mange millioner
Man kunne fristes til at tro, at det er fordi, at Nuuk Outdoor er særligt billige, at kommunen har valgt dem til at passe deres akutanbragte børn.
Men det virker ikke umiddelbart sådan.
Fra januar 2023 og indtil i dag har Nuuk Outdoor modtaget mere end 28 millioner kroner fra Kommuneqarfik Sermersooq for at løse kommunens udfordringer med at finde institutionspladser til anbragte børn.
Bare i de første to måneder af 2024 har det tidligere turistfirma modtaget 2,1 millioner kroner – så selvom kommunen efter eget udsagn ville udfase brugen af Nuuk Outdoor, sender de altså mere end en million om måneden deres vej.