Múte B. Egede om juridisk faderløse: Jeg bakker skam op

En gruppe juridisk faderløse har stævnet den danske stat. De vil have erstatning – og de føler ikke, at de har opbakning fra de grønlandske politikere. 
- Vi har de seneste år været vidne til den ene triste fortælling efter den anden, siger Múte B. Egede. Foto © : Malik Brøns / KNR
23. februar 2023 07:01

De er børn af tilrejsende danskere, amerikanere og andre, der gennem 1950'erne og 1960'erne fik børn med grønlandske kvinder. 

Derefter forsvandt mændene. Deres børn voksede op uden at have ret til at kende deres biologiske far, og derfor havde de heller ikke ret til at arve efter ham eller tage hans efternavn.

Det var virkeligheden for tusindvis af børn, der blev født udenfor ægteskab i Grønland før en lovændring for Vestgrønland i 1963 og resten af landet i 1974. I Danmark har det til gengæld været en ret for børn siden 1930'erne.

Og nu har 26 af de juridisk faderløse fået nok. De har stævnet den danske stat, fordi de mener, at deres ret til familieliv er blevet krænket - og de kræver 125.000 kroner hver i erstatning.

Sagen om juridisk faderløse

- Ifølge lovgivningen i Grønland havde børn født uden for ægteskab før 1963 i Vestgrønland og 1974 i resten af Grønland ikke krav på at kende deres far, arve ham eller tage faderens efternavn.

- En rapport fra Børne- og Socialministeriet fra 2016 viser, at det samlede antal af juridisk faderløse i perioden 1911 til 1974 var op omkring 8000 personer.

- Ifølge samme rapport var der i 2016 knap 5000 juridisk faderløse.

- Foreningen Katuffik Ataata (Landsorganisationen far, red.) for juridisk faderløse blev stiftet i 2010.

- I 2014 blev der indført en lovændring, der gav juridisk faderløse mulighed for at starte faderskabssag og arve efter faderen, hvis ikke dødsboet er gjort op.

- Forud for lovændringen ønskede det daværende Naalakkersuisut og Grønlandsudvalget, at juridisk faderløse, der ikke stod til at arve, skulle have mulighed for en økonomisk kompensation. Det blev afvist af den daværende danske regering.

- På finansloven for 2019 blev der afsat 4,7 millioner kroner i 2019-2023 til indsatser for juridisk faderløse, der omfatter en informationskampagne, behandlingstilbud og juridisk rådgivning.

- I maj 2022 kom det frem, at en gruppe af de juridisk faderløse ønsker en undskyldning og kompensation fra den danske stat. De er repræsenteret af advokat Mads Pramming.

Kilde: Folketinget, Børne- og Socialministeriet, KNR.gl


- De grønlandske politikere er påfaldende tavse. Det er som om, deres munde er syet sammen, sagde han til KNR i sidste uge. 

Uretfærdigt behandlet

Men der er skam opbakning, bedyrer Múte B. Egede (IA), der er formand for naalakkersuisut.

- Jeg bakker op om de uretfærdigt behandledes sagsanlæg med krav om, at den danske stat gøres ansvarlig, og at staten derefter handler i forhold til dem, siger han til KNR. 

Allerede i juni sidste år krævede de juridisk faderløse erstatning fra Danmark. 

Men fordi den danske regering ikke svarede, har de nu stævnet staten og kræver undskyldning og erstatning. 

Historisk udredning

Det er blot tredje gang i Grønlands historie, at nogen vil trække Danmark i retten og kræver erstatning. Første gang var da beboerne i Thule klagede over at blive tvangsflyttet i 1953. De fik en samlet erstatning på 500.000 kroner i 1999, og anden gang var Eksperimentbørnene i 2022. 

- Vi har de seneste år været vidne til den ene triste fortælling efter den anden. Historier med store personlige omkostninger for de berørte. Hele den grønlandske befolkning står bag kravet om, at der skal ske en historisk udredning, siger Múte B. Egede og henviser til en udredning om forholdet mellem Danmark og Grønland. 

-Vi skal italesætte vores historie. Vi skal have afdækket baggrunden for de forskellige beslutninger, der er taget igennem årene, siger Múte B. Egede.


Den skal have fokus på de politiske beslutninger og begivenheder der var med til at præge udviklingen af Grønland, befolkningen og forholdet mellem de to lande.