Kuupik vil have en udenrigsminister

Tiden er ved at være moden til et grønlandsk udenrigsministerium. Det siger formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, i dag i et interview i AG.
Skrevet af Mads Ullerup
08. august 2012 13:43

Stormagternes øjne hviler tungt på Grønland. Kampen om verdens råstoffer har affødt et nyt udtryk i de udenrigspolitiske cirkler: råstofdiplomati.

Og dér har Grønland nok at se til. Selvstyrets udenrigskontor tæller blot ni medarbejdere til at varetage den stadig mere udfordrende, politiske situation. Men sådan vil det ikke blive ved med at være hvis det står til Kuupik Kleist. Grønland har helt klart brug for et mere selvstændigt råderum i udenrigspolitikken, mener han.

Kuupik Kleist har blandt andet bidt mærke i den sidste tids fokus på Lomrog-3-ekspeditionen, som skal være med til at fastlægge nye grænser omkring Nordpolen.

- Det er som om, det hele kun handler om Danmark. Men skulle Rigsfællesskabet få tilkendt nye områder, så tilfalder de automatisk Grønland. Der er ikke tale om, at der kommer til at ligge et dansk område ved Nordpolen. Men den eksisterende fokus er meget symptomatisk: den del der handlinger om fremtiden for Grønland og befolkningen er totalt fraværende. I Danmark eksisterer Grønland kun i nogle enkelte sager - og så når der er Grønland i Tivoli, siger Kuupik Kleist ironisk til avisen.

- Senest oplevede vi, hvordan Danmark glemte at spørge os om vi ønskede at tiltræde af FN’s Børnekonvention. Den blev bare sat i kraft. Et karakteristisk eksempel på Danmarks undervurdering af rigsfællesskabet, siger Kuupik Kleist.

Derfor er det på et tidspunkt nødvendigt, at Grønland får sit eget udenrigsministerium.

- Jeg kan ikke vurdere, om det er noget, som bliver nødvendigt den nærmeste fremtid eller ej, men det presser sig mere og mere på den politiske dagsorden, fastslår formanden for Naalakkersuisut i interviewet i dagens AG.

Kuupik Kleist får muligvis en god lejlighed til at drøfte det kontroversielle spørgsmål, når statsminister Helle Thorning Schmidt om få uger kommer til Grønland for at deltage i det årlige rigsmøde.