Grønlandsbanken donerer tre millioner til nationalgalleriet

Omkring halvdelen af finansieringen til byggeriet mangler stadig. Men donationen skal lokke andre fonde til, siger Josef 'Tuusi' Motzfeldt.
Nationalgalleri
Siden 2006 har fonden bag Grønlands Nationalgalleri forsøgt at samle penge sammen til, at galleriets opførelse kan blive en realitet. Billedet her stammer fra en illustration af byggeriet. Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
23. maj 2024 08:44

Grønlandsbanken donerer tre millioner kroner til realiseringen af et nationalgalleri her i landet.

Det oplyser banken i en pressemeddelelse.

Heri står, at byggeriet forventes at koste 200 millioner kroner. Foreløbig har fonden bag projektet indsamlet omkring halvdelen af beløbet.

Dermed er donationen fra Grønlandsbanken kun et lille skridt på vejen - men et vigtigt skridt, siger  formanden for fonden bag Nationagalleriet, Josef 'Tuusi' Motzfeldt.

- Ikke alene bringer det os nærmere en realisering af projektet, men det er også et vigtigt signal til danske og internationale fonde om, at ideen om et grønlandsk nationalgalleri er bredt funderet i det grønlandske samfund.

Arkitektgruppen Bjarke Ingels Group står bag tegningerne af nationalgalleriet, som efter planen skal opføres i Nuuk.

Nationalgalleri skal tiltrække turister

I 2022 gav Selvstyret og Kommuneqarfik Sermersooq samtykke til, at de sammen vil være ejere af Nationalgalleriet og dermed stå for driften. 

Galleriet skal udstille grønlandsk kunst over en bred palet. Og det vil være et løft for hele Grønland, herunder også turismen. Det siger direktør i Grønlandsbanken, Martin Kviesgaard.

Grønlands Nationalgalleri for Kunst

  • Komiteen til oprettelsen af et Nationalgalleri startede i 2004. I januar 2006 blev fonden oprettet med økonomisk hjælp fra NunaFonden.
  • I 2007 kom fonden på den grønlandske finanslov for en 4-årig periode.
  • I 2010 afholdte fonden en konkurrence for arkitekttegnestuer, som kunne komme med bud på, hvordan nationalgalleriet skal udformes. Det blev det danske arkitektfirma Bjarke Ingels Group, der løb med sejren. Fonden oplyser, at arkitektfirmaet fortsat er interesseret i at stå bag nationalgalleriet.
  • I 2018 bevilgede Naalakkersuisut to millioner kroner til bestyrelsens arbejde. Fonde i det grønlandske erhvervsliv donerede yderligere 175.000 kroner til projektet.
  • I 2022 gav Selvstyret og Kommuneqarfik Sermersooq samtykke til, at de sammen vil være ejere af Nationalgalleriet og dermed stå for driften af galleriet.
  • I 2023 vedtog Inatsisartut at afsætte 50 millioner kroner til opførelse af Nationalgalleriet. Samme år donerede en anonym dansk erhvervsmand 50 millioner kroner til oprettelsen af galleriet.
  • Dermed har fonden nu indsamlet 100 millioner kroner til opførelse af Nationalgalleriet.
  • Fonden estimerer, at oprettelsen af et nationalgalleri vil koste godt 260 millioner kroner.
  • Nationalgalleriet skal være 3000 kvadratmeter og placeres i Nuuk.
  • Selvstyret og Kommuneqarfik Sermersooq afsatte to millioner kroner til bestyrelsens arbejde i 2024.
  • Fonden satser på at indhente den sidste million kroner til byggeriet i år.

Kilde: Grønlands Nationalgalleri for Kunst, Fagbladet Billedkunstneren, KNR

- Bevillingen er givet på baggrund af en vurdering af, at en samlet præsentation af væsentlige kunstværker for Grønland i smukke rammer vil være et vigtigt udstillingsvindue for Grønlands kulturelleidentitet og udviklingen af det grønlandske samfund.