Tema: Tronskifte

- Frederik er kongen, man tager selfie med, for han er en af drengene

Kærligheden fra kong Frederik til Grønland, den grønlandske kultur og det grønlandske folk er ikke til at tage fejl af, men hvordan bliver han som konge? Historiker Ujammiugaq Engell kommer med sit bud.
- Det er Frederik, vi føler det største fællesskab med, men Mary kommer ikke langt efter, vurderer historiker. Foto © : Scanpix
15. januar 2024 11:03

- Dronningen har en dybtfølt kærlighed til vores land, men det er endnu værre med kronprins Frederik.

Det sagde historiker Ujammiugaq Engell som det første i sidste uge, da hun fik spørgsmålet ’hvilken konge bliver kronprins Frederik for det grønlandske folk?’

Historikeren er ikke et sekund i tvivl:

- Ikke noget ondt sagt om dronningen, men hun er af den gamle skole, og det er tydeligt. Der er mange faste former, og det bør der måske også være. Men kronprinsen har udnyttet, at han ikke har skullet agere indenfor de samme rammer. Og det har han brugt til at være mere folkelig.

- Og det håber jeg, hvis han får lov, at han vil holde fast i. At han bibeholder den nærhed, han har med befolkningen, hvor han møder folk ved navns nævnelse og kan genkende dem, siger Ujammiugaq Engell.

Skal ’bare’ forblive, som han er

Nu er kronprinsen blevet konge. Og i virkeligheden skal han ifølge historikeren bare forblive, som han er, og gøre det han allerede gør. Altså møde folk, der hvor de er, og anerkende kulturen, som hans mor gør det.

- Og det gør han allerede, og derfor kommer han heller ikke til at være helt på udebane, selvom han får ny titel, siger hun.

Og selvom dronning Margrethe har vist en stor kærlighed og ære til landet, så er historikeren sikker på, at forholdet til kong Frederik kommer til at føles endnu mere nært.

- Da dronningen abdicerede, flød min Facebook over. Først med reaktioner fra folk, der lige som jeg selv var i chok, men senere begyndte billederne af kronprins Frederik at dukke op. Billeder, hvor han står arm i arm med grønlænderne helt tæt på for at få en selfie.

- Og det gør man ikke med dronningen, men det gør man helt naturligt med Frederik. Og netop det tror jeg kommer til at reflektere den følelse, der bliver omkring ham herfra.

- Altså hvor man føler, han er en af drengene, og den folkelighed håber jeg, han holder fast i, så han bliver en regent, der kommer her en gang i mellem og ikke kun nævner rigsfællesskabet i hans nytårstaler.

Ingen krystalkugle

Selvom Ujammiugaq Engell selvfølgelig ikke kan give et endeligt svar på, hvordan det bliver, når Frederik er konge, føler hun sig ret sikker på, at han vil gøre alt for at holde fast i folkeligheden.

- Selvom man kan forestille sig, at der kommer lidt flere faste former, når han besøger os, fordi han får andre og mere officielle pligter end groft sagt at passe slædehunde, så er jeg sikker på, at han – fordi han er den person, han er – vil forsøge at kombinere det med den person, han selv er for at få sit eget take på de officielle pligter og følge med tiden, siger hun.

Samtidig pointerer historikeren også, at kong Frederik får god hjælp af dronning Mary.

- Mary har taget supergodt imod os, og jeg tror, hun på mange måder har bedre forudsætninger for at forstå os heroppe, end hvis han havde fundet en dansk pige, fordi hun selv kommer fra et ø-samfund som vores, hvor alle kender alle, siger hun.

Historiker Ujammiugaq Engell. Foto © : Nicole Sander/ KNR

Der er dog ingen tvivl om, at det er kong Frederik, der rangerer højest hos det grønlandske folk, slår historikeren fast.

- Det er Frederik, vi føler det største fællesskab med, men Mary kommer ikke langt efter, vurderer hun.

- Vi kan godt lide hende, og vi kan godt lide dem sammen som par, og det skulle undre mig meget, hvis ikke vi bliver lige så glade for den nye kronprins Christian.

- Det er en familie, man kan spejle sig i, fordi Frederik og Mary har valgt en forældremodel, hvor de er forældre, og det giver noget genkendelighed og noget nærhed, som jeg håber, de holder fast i.

- Men det må tiden vise, afslutter hun.