Tema: Tronskifte

Tronskifte: Ingen officiel gave til de kongelige fra Grønland

Fomanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede, skal være med til at fejre den nye konge i København på søndag. Selvom der ingen gave er fra det grønlandske folk, har han en gave med fra naalakkersuisut.
Grønland vil først officielt markere tronskiftet, når det nye kongepar kommer på besøg i Grønland første gang. Foto © : Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
12. januar 2024 12:36

Rettelse: Det fremgik tidligere, at der ingen gave ville være fra naalakkersuisut i forbindelse med tronskiftet. Dette er forkert. Selvstyret giver en gave, men der er ingen officiel gave fra Grønland, før kongeparret kommer på besøg. 

Søndag skifter posten som regent i Danmark fra dronning Margrethe til kronprins Frederik, da dronningen abdicerer.

I den anledning skal formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede, til Danmark for at overvære tronskiftet og deltage i kongens kur.

Men det bliver uden en officiel gave fra Grønland til den afgående dronning eller den kommende konge.

Det bekræfter chef i Formandens Departement, Hans-Peder Barlach Christensen, til KNR.

- Vi kommer først til at give en gave på vegne af hele det grønlandske folk, når det nye kongepar besøger Grønland på deres første officielle besøg, siger han.

Tronskifte

I sin tale nytårsaften overraskede dronning Margrethe befolkningen, da hun offentliggjorde, at hun søndag 14. januar abdicerer fra tronen.

Præcis 52 år efter, at hun blev kronet, overgiver hun tronen til sin søn kronprins Frederik.

Søndag klokken 12 grønlandsk tid vil kong Frederik X for første gang træde frem for befolkningen, når han træder ud på balkonen på Christiansborg Slot, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) vil proklamere tronskiftet.

Kort efter taler han til befolkningen.

I Nuuk kan man samles i Katuaq, som arrangerer kaffemik, hvor alle er velkommende. Under kaffemikken vil tronskiftet køre direkte på en storskærm.

På knr.gl sender vi live en stor del af dagen både fra Nuuk og fra København.

Du kan også følge med hjemme fra sofaen, når KNR sender live fra tronskiftet på KNR TV fra klokken 05.00 søndag og hele dagen. 

Fredag klokken 16.30 sendes der på KNR2 direkte fra Kongens Nytorv i samarbejde med TV2 Danmark. 

I samme stil vil der blive flaget ved alle selvstyrets institutioner på søndag, men ellers vil tronskiftet ikke blive markeret herhjemme, før kong Frederik og dronning Mary kommer på besøg. Det skrev naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

Dog oplyser Hans-Peder Barlach Christensen, at Múte B. Egede vil give en gave på vegne af naalakkersuisut til kongen under besøget i Danmark.