Demonstration mod ny lov om anbringelser: - Jeg er fyldt med vrede

Med små stykker gaffatape var statuen på Christiansborg Slotsplads mandag eftermiddag pyntet med Erfalasorput, mens et indrammet babybillede af en smilende dreng hvilede op af statuen. Tre bamser lå rundt om billedet.
- Det er hårdt, sagde Ulrik Olsen med tårer i øjnene.
Han er far til drengen, Finn, på billedet, der blev tvangsbortadopteret for godt seks år siden. En adoption, der i hans fars øjne ikke burde have fundet sted.
Sammen med godt 30 andre personer var Ulrik Olsen mødt op foran Folketinget for at vise deres utilfredshed med den nye lov i anbringelsessager af grønlandske børn i Danmark.
Demonstranterne mener nemlig ikke, at den nye lov tager højde for tvangsbortadoptioner.
Loven, de er utilfredse med, trådte i kraft den 1. maj. Den forhindrer de danske kommuner i at bruge de omstridte FKU (forældrekompetenceundersøgelser) på grønlandske familier i Danmark. I stedet skal sagerne nu igennem en særlig enhed i Den Nationale Videns- og Specialrådgivningsorganisation (VISO), der har ekspertise i grønlandsk sprog og kultur.
Ret til forældre
Samtidig skal ekspertgruppen gennemgå igangværende anbringelsessager for at undersøge, hvor testene er blevet benyttet.
Men det er altså ikke nok, mener demonstranterne. Tvangsbortadoptioner af grønlandske børn bør også ses efter i sømmene, mener de.
- Børnene har ret til at vokse op hos deres forældre, hvis de er fejlagtigt anbragt, sagde Laila Berthelsen, der var initiativtager til demonstrationen.

Hun står i spidsen for foreningen MAPI, hvor hun er bisidder for grønlandske forældre i anbringelsessager.
- Vi ser desværre mange sager, hvor forældreevnerne er blevet fejlagtigt beskrevet i sagsakterne, sagde Laila Berthelsen.
Det har ikke været muligt for KNR at efterprøve påstanden, da vi ikke har indblik i sagerne.
Hvis ikke os, hvem så
For Johanne og Ulrik Olsen, der er forældre til Finn, er det ikke første gang, de demonstrerede foran Christiansborg.
KNR har tidligere fortalt deres historie om dengang deres dreng blev tvangsbortadopteret kort tid efter fødslen for seks år siden. Det skete efter, at parret blandt andet havde været igennem de omtalte forældretests.
- Det gør ondt. Det rammer lige ind i følelserne. Jeg er fyldt med vrede, det kan jeg ikke undgå, sagde Ulrik Olsen.
Men selvom forældreparret var tydeligt berørte under demonstrationen, mener Johanne Olsen, at det er nødvendigt at dukke op.
- Vi må ikke se vores søn i dag. Hvis vi ikke begynder at sige noget og gøre oprør, er der ingen, der gør, sagde Johanne Olsen.
Hun havde taget et hjemmelavet banner med til demonstrationen: “Hvem har ret til at være mor i Danmark?”, stod der skrevet med rød maling.