Dansk skatteminister: Vi kan ikke fjerne moms på varer fra Grønland

En opkrævning for moms på et foto af familien i Grønland, sendt som julegave til familiemedlemmer i Danmark.
Og en momsopkrævning på en håndfuld brugte fagbøger, sendt fra et familiemedlem i Grønland til et andet i Danmark.
Det er blot nogle af de eksempler, som folketingsmedlem Aaja Chemnitz fra IA har fået i sin indbakke fra personer i Danmark, der har fået en momsregning fra SKAT. En klar og tåbelig grænsehindring, mener hun.
Og det var statsminister Mette Frederiksen (S) helt enig, da hun blev bedt om at forholde sig til sagen under en spørgetime i Folketinget i februar.
- Direkte adspurgt bliver jeg da også irriteret over, at man ikke kan sende en julegave eller julehilsen inden for et rigsfællesskab, uden det bliver pålagt, hvad der her er beskrevet. Jeg ved, at skatteministeren er opmærksom på problemstillingen og er i gang med at afdække det, sagde hun og tilføjede:
- Vi må se, om vi kan få løst problemet.
Skatteminister: EU-regler spænder ben
Men det ser ikke ud til at blive løst.
For nu er den den danske skatteminister færdig med at se på sagen - og der er ikke noget at gøre. Det oplyser han i et svar til Aaja Chemnitz via Folketingets Grønlandsudvalg.
For Danmark har overgivet retten til at lovgive på momsområdet til EU.
- Danmark kan således hverken fritage danske, grønlandske eller europæiske virksomheder for at betale moms ved salg til privatpersoner i Danmark, skriver han.
Det sker, selv om Grønland er omfattet af OLT-aftalen i EU, som blandt andet fritager varer produceret i Grønland for told til EU-lande.
Men told er én ting, og moms noget andet. Moms bliver pålagt alle varer i Danmark, uanset hvor de oprindeligt kommer fra.
Også selv om skatteminister Jeppe Buus synes, at det er en unødig grænsehindring mellem Grønland og Danmark, skriver han.
- Jeg nærer stor sympati for synspunktet om, at der ikke bør gælde hindringer mellem de forskellige dele af rigsfællesskabet, men jeg kan som skatteminister ikke ændre på det forhold, at grønlandske virksomheder på lige fod med virksomheder internt i Danmark og EU skal afregne moms, når de sælger varer eller ydelser til privatpersoner i EU.
Under spørgetimen i Folketinget i februar påpegede IA også, at flere erhvervsdrivende i Grønland er stoppet med at sende varer til Danmark, fordi momsopkrævningen fra de danske myndigheder gør produkterne ekstra dyre for modtageren.
Derfor spurgte Aaja Chemnitz statsminiteren, om regeringen er åben for at gøre rigsfællesskabet til et frihandelsområde, hvor der ikke opkræves skatter på tværs af landene.
Til det henviste Mette Frederiksen igen til skatteministeren, men tilføjede:
- Jeg synes, det er en relevant problemstilling. Og regeringens holdning er mere generelt, at alt, hvad der måtte være af hindringer for, at vi har et godt, velfungerende, smidigt og hverdagsnært rigsfællesskab, vil vi altid gerne se, om vi kan udfordre.