Vi siger ja til storskala

Den menige grønlænder er positiv overfor den omdiskuterede storskalalov, fordi minedrift og udenlandske investeringer kan bane vejen for økonomisk uafhængighed.
Skrevet af Karsten Sommer
09. april 2013 06:46

Det viser en ny meningsmåling foretaget af HS-analyse for Ugebrevet A4.

Men fire ud af ti frygter samtidig, at løn- og arbejdsvilkår forringes, når udenlandsk arbejdskraft rykker til Grønland.

Undersøgelsen er lavet blandt 712 repræsentativt udvalgte via telefoninterview i februar og marts i år.

Over halvdelen, nemlig 54 procent, mener ifølge undersøgelsen, at den såkaldte storskalalov får en meget positiv eller overvejende positiv betydning for Grønlands fremtid.

Tilsvarende mener godt halvdelen, at storskalaloven og udenlandske investeringer er forudsætningen for økonomisk uafhængighed i Grønland.

Ifølge formanden for Grønlands økonomiske Råd, professor i økonomi og tidligere overvismand Torben M. Andersen, er grønlænderne pragmatiske i forhold til storskalaloven.

- Undersøgelsen viser, at grønlænderne har et meget stærkt ønske om uafhængighed. Og de er klar over, at råstoffer og minedrift er det mest sandsynlige grundlag for at skabe en selvbærende økonomi, siger han.

- Trods den positive holdning til storskala-loven udtrykker mange dog også bekymring for konsekvenserne med udenlandsk arbejdskraft, påpeger han.

Bekymringerne er netop baggrunden for, at den nye regering nu går i gang med at revidere storskalaloven, betoner Grønlands nyvalgte naalakkersuisoq for råstoffer, Jens-Erik Kirkegaard.

Hvornår et nye udkast til storskalalov ligger klart, vil råstofministeren dog ikke love.

- Det er meget vigtigt for mig at understrege, at det skal ske i et ordentligt tempo, og at befolkningen også føler sig hørt i processen, siger han.