Vi ryger og drikker mindre

Nye tal fra Grønlands Statistik viser, at vi både ryger og drikker mindre, end vi nogensinde har gjort i nyere tid.
23. april 2014 04:32

Mens det er gode takter i kampen mod det stigende antal livsstilssygdomme her i landet, koster det lige her og nu Landskasssen et betydeligt fald i afgiftsprovenuet.

Set over de sidste 20 år salget af cigaretter mere end halveret. Alene fra 2012 til 2013 faldt forbruget med godt 35 procent.

Der er siden 1994 konstateret markante fald i tobaksforbruget fra år til år. Mens vi i 1994 importerede knap 127 millioner cigaretter, nåede tallet sidste år helt ned på godt 44 millioner smøger.

Men det er ikke kun forbruget af cigaretter, der falder og falder. Det gælder også alle de andre afgiftsbelagte røgvarer som cigarer, cerutter, pibetobak og tobak og papir til de hjemmerullede cigaretter.

Som sagt, så betyder det faldende tobaksforbrug også stærkt faldende afgifter til Landskassen. Alene fra 2012 til 2013 faldt afgifterne fra godt 202 millioner kroner til 141 millioner kroner.

De samme takter før sig gældende, når det gælder alkoholforbruget. Her indførslen og produktionen her i landet af alkohol faldet med 21,2 pct. i løbet af det seneste 10 år. Også her er der tale om et fald over en bred vifte af varer - det vil sige øl, vin og spiritus.

Omregnet til ren alkohol, som Grønlands Statistik gør det, blev der sidste år indført og produceret 388 tusind liter ren alkohol. Det var et fald på 40.000 liter.

Hvad det faldende alkoholforbrug har kostet landskassen, fremgår ikke af tallene fra Grønlands Statistiks oversigter.