Venstre vil ikke høre tale om uran fra Grønland

Selv om nultolerancen på uran skulle blive ophævet som en del af det nye regeringsgrundlag, så skal Aleqa Hammond og hendes nye koalition ikke regne med, at man i fremtiden kan hente uran op af den grønlandske undergrund. Ikke hvis det står til Danmarks største politiske parti Venstre.
Skrevet af Peter Troelsen
23. marts 2013 10:21

I den sidste ende er det nemlig slet ikke den grønlandske regering, der står med det endelige ansvar på det område. Det tilfalder det danske Folketing at bestemme, og her vil Venstre sige nej. Det fastslår partiets grønlandsordfører, den tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bech, der mener konsekvenserne ved uranudvinding er uoverskuelige.

-Vi er meget bekymrede over den grønlandske udmelding. Vi noterer os, at den danske udenrigsminister er gået i gang med et større udredningsarbejde om konsekvenserne, som skal ligge klart i maj. Men vi er meget skeptiske – der er ingen, der har et overblik over konsekvenserne af det her spørgsmål,« siger Gitte Lillelund Bech, til Dagbladet Information.

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har langt mindre bekymringer omkring den grønlandske uranudvinding. Hos socialdemokraterne mener grønlandsordfører Flemming Møller Mortensen ikke, det vil være problematisk, så længe man har styr på sikkerheden og Søren Espersen (DF) betragter uran som en helt almindelig handelsvarer. Det beroliger dog så langt fra Venstre.

-Det er Danmark, der skal stå på mål for sikkerheden omkring uran, så det er noget, vi skal have undersøgt meget grundigt, inden vi kan tillade det. Så selv om de ønsker at ophæve den eksisterende nultolerance, så er det altså stadig ikke noget, de bare sådan kan gøre, siger Gitte Lillelund Bech.