Uran i udvalg "for frihedens skyld"

På grund af uenighed i Siumut og af respekt for oppositionen er ophævelsen af uranforbuddet sendt i udvalg til behandling.
11. oktober 2013 05:09

Med dagens 1. behandling af ophævelsen af uranforbuddet, tyder alt stadig på, at der er flertal for at gennemføre Naalakkersuisuts uranpolitik.

I aftes besluttede et enigt Inatsisartut dog imod forventning efter en lang debat, at beslutningsforslaget skal behandles i råstofudvalget inden det skal videre til sidste afstemning om to uger.

Inatsisartutsalen var i dag fyldt til bristepunktet af både politikere og mange gæster på bænkene bagerst. Det kontroversielle forslag om at endeligt anullere den mangeårige nultolerancepolitik skulle behandles for første gang af landets politikere.

Beslutningsforslaget fra Naalakkersuisut endte uden afstemning. Naalakkersuisut ønskede oprindeligt, at undgå udvalgsbehandling, men da et par Siumut-medlemmer krævede det, satte de en stopper for, at forslaget blot blev stemt igennem som det var tanken.

Først blev et forslag fra Demokraterne om at udskyde beslutningen et helt år stemt ned med 12 imod 7 stemmer.

Kuupik Kleist efterlyste fra salen en høringsperiode, inden en vedtagelse af principbeslutningen, men inatsisartutformand, Lars Emil Johansen, afviste dette med henvisning til Inatsisartuts dagsorden.

Fra sin plads sagde Aleqa Hammond, at grunden til, hun ikke ønskede forslaget i udvalgsbehandling var fordi afstemningen blot er principiel, "forbuddet mod uran er allerede ophævet i praksis," som hun sagde.

Kuupik Kleist er uenig og mener uranåbningen bliver kørt alt for hurtigt igennem.

- Sådan en stor beslutning den skal da i det mindste drøftes i et udvalg. Hvis ikke man i det mindste hører de andre partier, så ser det ud som om, at beslutningen bliver tromlet igennem, sagde han.

Ham og hans partikammerater, får altså nu de næste par uger mulighed for at nå at påvirke beslutningsforslaget i udvalget alligevel.

Fra Siumut var signalet som dagen skred frem, at principbeslutningen om ophævelse af uran blot er en formalisering af den forsigtige flirt med uranen i Sydgrønland, som er stået på i årtier.

Det viste sig hurtigt, at der var uenighed internt i Siumut. Kristian Jeremiassen mener som sine partifæller i Siumut, at man skal droppe nultolerancepolitikken overfor uran. Men modsat de andre mener han, at spørgsmålet skal vendes i en udvalgsbehandling.

- Sagen er meget stor. Derfor mener jeg, at det er meget vigtigt, at alle får plads og mulighed for at ytre sig i et udvalg. I de foregående år, da vi var i opposition, har vi anstrengt os meget for at skabe få muligheder for os selv, og jeg mener, vi skal give oppositionen sådan en mulighed, siger altså Kristian Jeremiassen.

Hans partifælle, tidligere naalakkersuisutformand Hans Enoksen støttede også op om, at få sagen behandlet i udvalg, og således endte det.

- Vi er forpligtet til at beskytte friheden. Man må respektere ytringsfriheden, især i sager denne karakter, der i den grad splitter befolkningen. Jeg føler, at befolkningen er delt i to lejre, der støder sammen. Derfor vil jeg stemme i fuld overensstemmelse med oppositionens krav om, at forslaget behandles i et udvalg, sagde Hans Enoksen.