Unge mere ligeglade med politikere

Dansk forsker håber på mere handling fra unge, når det handler om at løse sociale problemer. Unge skal ikke være bange for politik, siger hun.
02. september 2014 06:39
Unge mener i stigende grad, at sociale problemer er et individuelt problem frem for et samfundsmæssigt problem. Og de unge er klar til at tage ansvar for sig selv.
 
Det er én af konklusionerne i en ny undersøgelse fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd i Danmark, som Else Christensen arbejder på. Hun har i en årrække interviewet de samme 37 grønlandske unge i Nakuusa-projektet en gang om året.
 
 
Men SFI's Nakuusa-undersøgelse har samtidig blotlagt en anden udfordring blandt fremtidens voksne.
 
- Der mangler nogle systemer til at give borgerne flere informationer om det politiske system, for når jeg spørger de unge, så er der ikke særlig mange,der interesserer sig for politik.
 
- Sociale problemer optager dem - men ikke politik, siger seniorforskeren til KNR. 
 
Engagementet udebliver
Unge gider ikke politikere, partier og demonstrationer, viste interviewsene. Der er ikke mange af Nakuusa-deltagerne, der peger på for eksempel politikernes eller kommunernes ansvar for at løse sociale problemer.
 
- Altså den vej er de unge ikke opmærksom på. De sociale problemer er i høj grad nogle problemer, som de opfatter som deres egne og dem selv og deres forældres opgave at få løst, siger Else Christiansen.
 
Seniorforskerens undersøgelse er den tredje af sin slags baseret på interviews med de unge deltagere i Nakuusa-projektet. Nakuusa er sat i verden af Departementet for Familie og Justitsvæsen og Unicef i Danmark.
 
Forskeren ser en meget positiv udvikling i sine samtaler med de unge. De unge er meget engagerede i at tale om de sociale problemer, siger hun.