Børn og unge kender til ret og ansvar

Unge grønlændere mener i stigende grad, at sociale problemer er et individuelt problem frem for et samfundsmæssigt problem.
01. september 2014 09:15

Det er én af konklusionerne i en ny undersøgelse fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd i Danmark, som Else Christensen arbejder på.

- De unge er meget engagerede i at tale om de sociale problemer. Og de synes, det er vigtigt, at de også bliver hørt, siger seniorforsker Else Christensen til KNR.

Hun har i en årrække fulgt 37 grønlandske unge i Nakuusa-projektet en gang om året og interviewet dem om deres holdning til sociale problemer.

Det er der igen kommet en rapport ud af i år med nye tendenser.

Ikke længere samfundets skyld
Det viser sig, at de unge er blevet gladere for at diskutere sociale problemer, og deres holdning har ændret sig. Man ser nu, at man selv har et stort ansvar for sin situation, og det mindre er samfundets skyld.

- Nu siger de, 'vi unge har også selv en del af ansvaret, og vi vil også selv gøre noget ved det'. Det synes jeg jo er en positiv ting, siger seniorforsker Else Christensen fra SFI,  som i mange år har forsket i Grønland.

For tre år siden lød svarene fra de unge, at det mest er politiets ansvar at stoppe de sociale problemer. I dag er det op til de unge selv.