Speciel oplevelse: Første gang en ubåd besøgte Nuuk i nyere tid

Arktisk Kommando er glade for muligheden for at træne med en ubåd. Det er uhyre sjældent, at sådan et fartøj lægger vejen forbi Grønland.
29. april 2024 14:05

Onsdag dukkede en ubåd pludselig op i havnen i Nuuk, og det fik mange til at undre sig, da det er et meget sjældent syn herhjemme.

Faktisk så sjældent, at kommandørkaptajn Brian Jensen fra Arktisk Kommando er usikker på, om det er sket før.

- Der er ikke nogen, der kan huske, at der har været en ubåd i Nuuk eller Grønland i nyere tid, siger han.

Ubåden havde dog på ingen måde fjendtlige intentioner. Den er portugisisk og på et planlagt besøg, da den i disse dage skal træne i at dykke under isen ud for Grønlands vestkyst.

- Den portugisiske ubåd har haft et ønske om at komme til Grønland og træne. Et sted hvor der er koldt, og de kan møde noget is. Det gør de ikke, hvor de kommer fra, så de har været nødt til at sejle et sted hen og opsøge det, siger Brian Jensen.

Søndag fortsatte ubåden på sin tur akkompagneret af Arktisk Kommandos inspektionsskib Ejnar Mikkelsen, som skal yde assistance under træningen.

God træning for Ejnar Mikkelsen

Og det er ikke kun portugiserne, som får noget ud af besøget. Eftersom besøg af ubåde i farvandene ved Grønland hører sjældenhederne til, er det god træning for besætningen på Ejnar Mikkelsen at lave øvelser med ubåden.

Og der er mange forskellige øvelser, de kan lave.

- Hvordan ser en ubåd ud, når den kommer op i overfladen? Der er også nogle specielle måder, man kommunikerer med en ubåd på, som de kan træne, siger Brian Jensen og fortsætter:

- Og så er en ubåd om end et meget specielt skib jo også bare et skib som alle andre. Så der er øvelser i, hvordan man hjælper hinanden i tilfælde af et havari, hvor der opstår en brand, eller nogen kommer til skade.

Brian Jensen forstår godt den store interesse for ubåden, da det er et sjældent syn. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen

Hvad præcis de to skibe skal træne med hinanden, er dog ikke sikkert. Arktisk Kommando har nemlig ladet det være op til besætningen på Ejnar Mikkelsen og den portugisiske ubåd.

- Det kunne også være, at et besætningsmedlem på ubåden fik lejlighed til at sejle med på Ejnar Mikkelsen og omvendt.

Fredag var der mulighed for at komme ned i ubåden og se den indefra, og mange i Nuuk var mødt op for at få den unikke oplevelse.