Sara Olsvig: Danmark kan ikke føre udenrigspolitik alene

Sådan lyder det fra formanden for IA, Sara Olsvig, som langer kraftigt ud efter den danske udenrigsminister Martin Lidegaard og udviklingsminister Mogens Jensen. Det sker i en kronik i dagens AG.
Foto © : Simon Uldum
17. september 2014 03:55

Ifølge Olsvig undlader Danmark, at involvere Grønland aktivt i udenrigspolitiske sager, selv om de har indflydelse på arktiske forhold.

Det viser en kronik i Politiken for nyligt, som de to danske ministre har skrevet.

Her bliver Danmarks engagement rundt i verden opridset, men hverken Grønland eller Arktis var nævnt med ét ord, påpeger Sara Olsvig.

- Som læser, og særligt som grønlænder, kan man ikke undgå at blive en smule forundret over denne mangel. Rigsfællesskabet er en svær størrelse, og jeg forstår godt, når politikere på både den ene og den anden side af Atlanten kan have berøringsangst over for at debattere rigsfællesskabsemner.

Rigsfællesskabet består af tre nationer

- Men lige netop i forhold til udenrigspolitiske visioner burde der ikke være tvivl. Rigsfællesskabet som konstruktion består af tre nationer, og disse tre deler udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik.

Udenrigsministeren har dog understreget, at der er "en god dialog med Grønland på det udenrigspolitiske område".

Men dialog alene er ikke nok, mener IA's formand og efterlyser konkret politik og inddragelse af Grønland i en række udenrigspolitiske sager, herunder konflikten mellem Rusland og Ukraine.