Rigsmødet afsluttet på Arken i Ishøj

Sild, uran og hvaler. Det var nogle af emnerne på dagsordenen, da Naalakkersuisuts formand Aleqa Hammond i dag mødtes med Færøernes lagmand Kaj Leo Holm Johannesen og statsminister Helle Thorning-Schmidt til det årlige Rigsmøde.
Skrevet af mlk
29. august 2013 12:00

Trods nyligt iværksatte EU-sanktioner mod Færøerne og uenighed om Danmarks plads i IWC, forsikrede alle tre regeringsledere, at Rigsfællesskabet har det godt. Det er ok at være uenige, så længe vi ved, hvad det er, vi er uenige om, sagde Aleqa Hammond.

Et af de områder, hvor der er uenighed mellem den danske og den grønlandske regering er på spørgsmålet om medlemskab af den internationale hvalfangstorganisation IWC. Danmark har meddelt, at man vil melde sig ud af kommissionen, med mindre IWC og Grønland bliver enige om en kvote.

- Danmark og Grønland har ikke nødvendigvis den samme forståelse for tildeling af kvoter i henhold til IWC’s egne retningslinjer og bæredygtighedsprincip. Men vi er blevet enige om, at vi tager diskussionen op internt mellem Danmark og Grønland, og Grønland er vært for et seminar i efteråret, hvor vi udelukkende kun har IWC som dagsorden. Vi er blevet enige om, at vi tager det næste skridt efter seminaret, og der træffes ingen beslutning om, om Danmark skal melde sig ud af IWC eller ej, før vi har haft det her seminar, fortalte Aleqa Hammond til knr.gl.

Rigsmødet falder sammen med, at EU – og dermed også Danmark – i går iværksatte sanktioner mod det færøske silde- og makrelfiskeri. Og det var naturligvis noget af det, der optog den færøske dagsorden på mødet, men alligevel var lagmand Kaj Leo Holm Johannesen også fortrøstningsfuld:

- Når en dør bliver lukket, åbner der tit nogle nye. Både Island og Grønland har støttet op om Færøerne, og det kan åbne op for en nordatlantisk alliance, når det kommer til udnyttelse af fiskeriressourcer.

Også statsministeren slog fast, at Rigsfællesskabet er noget, som man fra dansk side vil kæmpe rigtig meget for.

- Jeg håber, at vi mange år fremadrettet har et Rigsfællesskab. Det er fordi jeg mener, at vores tre rigsdele bliver stærkere af at have et Rigsfællesskab, så jeg mener, der er rigtigt meget at kæmpe for. Det vi har sammen er ikke kun sprog, kultur og familiemæssige bånd, det er forhåbentlig også en fremtid, hvor vi sikrer, at vi bliver stærkere og større ved at arbejde sammen, og der mener jeg, at vi alle tre bliver stærkere ved at have et Rigsfællesskab, siger Helle Thorning til knr.gl.