Politiet: Kom med jeres hash-tip

Politiet i Nuuk opfordrer borgerne til at komme med tip, der kan lede til opklaringen af hashkriminalitet.
29. januar 2014 02:35

I går mødtes repræsentanter fra behandlingssystemet, politiet og Naalakkersuisut til Debat i KNR. Det handlede om hashmisbrug og de problemer, der kan følge i kølvandet på det.

Du kan se debatten her: /da/tv/knr-imi-oqalliffik/debat-i-knr-28012014

Hashkriminalitet kan være sværere at opklare for politiet end andre typer kriminalitet, forklarede politimester, Bjørn Tegner Bay.

- I modsætning til hvad man kan kalde almindelig kriminalitet som for eksempel vold eller indbrud, så har hash ikke en specifik forurettet, som har en interesse i at komme til politiet og anmelde sagen. I hashssager der er det mere samfundet som helhed, der er offeret, og derfor mangler vi ofte henvendelser fra folk.

Politimesteren opfordrede alle med viden om salg eller smugling af hash til at ringe til politiet i stedet for bare at tie stille.

Og noget tyder på, at der er kommet mere glid i efterforskningen af hashsager, end der var for bare ti år siden.

I 2003 beslagde politiet 37 kilo hash, mens de sidste år fik fat på lige over 70 kilo. Mængden svinger meget fra år til år, men på et gennemsnitsår er der  hashfund på 50 kilo i alt.

Politimesteren vurderer alligevel, at salget af hash herhjemme hverken er stigende eller faldende. Politiet er snarere blevet bedre til at finde frem til hashen.

- Der kan være mange årsager til, at der er en stigning i vores beslaglægningsmængde, sagde Bjørn Tegner Bay.

- Det kan være fordi vi og toldmyndighederne bliver dygtigere. Det kan også være, vi er blevet heldigere. Endelig er der muligheden for, at der rent faktisk er kommet mere på markedet, men det vil også være et gæt. Mit bedste bud er, at salget af hash ligger jævnt, men at det ligger på et meget højt niveau, fortalte politimesteren.