OVERBLIK Den kommunale udligningsreform

Se her, hvad forskellige politikere siger om den planlagte udligningsreform.
Skrevet af Camilla Dam
28. juli 2014 08:22

Kommuneqarfik Sermersooq skal ifølge planen lægge 56 millioner kroner tilbage i kassen, mens Qeqqata Kommunia får 12 mio. kr. færre.

Til gengæld får Qaasuitsup Kommunia forhøjet sit budget med 46 millioner kroner, og Kommune Kujalleq kan lægge ekstra 22 millioner kroner ned i sin kommunekasse.

LÆS OGSÅ Udligningsplan millionbet for Kommuneqarfik Sermersooq

Borgmester Asii Chemnitz Narup fra Kommuneqarfik Sermersooq er stærkt bekymret både for sin kommunes økonomi, ansatte og borgere i det hele taget.

- Det ser ikke godt ud. Det bliver rigtig barskt for Kommuneqarfik Sermersooqs indbyggere, hvis den her model bliver vedtaget. Det betyder besparelser, som vil ramme hårdt og ramme alle, sagde borgmester Asii Chemnitz Narup den 9. juli.

LÆS OGSÅ ASII Chemnitz Narup: Udkastet er bekymrende

Borgmesteren bakkes op af Grønlands Arbejdsgiverforening, GA, som mener, det er en fejlprioritering at skære i budgetterne i vækstkommunerne.

- Det svarer til, du hugger hovedet af lokoføreren. Så er der ikke nogen til at komme kul på det økonomiske lokomotiv i Grønland. Så går det galt, siger Martin Ben Shalmi, der er næstformand i GA.

LÆS OGSÅ Udligningsplan halshugger erhvervslivet

Vittus Qujaukitsoq, Naalakkersuisoq for finans- og indenrigsanliggender fra Siumut, synes det er på tide, Kommuneqarfik Sermersooq skæpper i kassen.

- Kommeqarfik Sermersooq har de seneste år ikke ydet så meget til resten af landet, skønt en stor del af kommunens indkomster kommer fra samfundsejede selskaber, sagde Qujaukitsoq til KNR den 21. juli.

Du kan se indslaget fra Qanorooq med Vittus Qujaukitsoq her

Qaasuitsup Kommunia er den store vinder i den kommunale omfordeling med en budgetforhøjelse på 46 millioner kroner. Her går det samtidig fremragende for fiskeindustrien, hvor indhandlingen i de seneste fem år er steget med en kvart milliard kroner. Med andre ord skulle der også være mulighed for en solid skatteindkrævning i Qaasuitsup Kommunia.

Tallene, kommer fra Grønlands Statistik, og de viser samtidig, at indhandlingen samtidig faldt med 21 procent samlet i de tre øvrige kommuner.

LÆS OGSÅ Qaasuitsup scorer kassen

I Qeqqata Kommunia mener de ikke, der bliver lyttet til deres krav i udligningsaftalen. Derfor afviser borgmester Hermann Berthelsen (S) at godkende reformen. 

 - Oven i købet skulle vi have holdt møde med de øvrige kommuner den 4. august, med den ene overskrift at snakke om udligningsreformen. Og det ser ud til, at det ikke bliver til noget.

- Så umiddelbart tror jeg, at Qeqqata kommunia vil mene, at når vores krav og ønsker ikke har været opfyldt, kan vi ikke gå med til den sidste model, hvor vi blandt andet fra Qeqqata Kommunia skal afgive 12 millioner kroner, siger Hermann Berthelsen fast.

LÆS OGSÅ Hermann afviser udligningsreformen

Ittoqqortoormiit er Kommuneqarfik Sermersooqs mindste by. Her har man nydt godt af, at kommunen også har villet løfte udkantsbyerne fx i form af en netop bevilget istandsættelse af 36 boliger. Men Atassuts kommunalbestyrelsesmedlem Erling Madsen frygter, hans hjemby nu mister alt det, der er ved at blive bygget op.

- Det er skræmmende. Nu var der lige kommet lys for enden af tunnelen, og så kommer det her, siger Erling Madsen

LÆS OGSÅ Ittoqqortoormiit frygter udlignings-konsekvenser

Kommunalbestyrelsesmedlem Peter Davidsen (Siumut) opfordrer Vittus Qujaukitsoq, Naalakkersuisoq for Indenrigsanliggender og Finanser, til at droppe den nye udligningsreform.

- Vi ved, at Kommuneqarfik Sermersooqs omkostninger bliver højere og højere, fordi der flytter flere og flere til kommunen. Alligevel ændrer indkomsten sig ikke. Derfor synes vi, at der er bekymrende, hvis Sermersooq Kommune skal betale så mange penge, siger han få dage før, indsigelsesfristen ophører.

LÆS OGSÅ Peter Davidsen: Hold fast i gammel reform

Denne side opdateres efterhånden, som der kommer flere indlæg fra interesserede parter.