Opbakning til grønlandsk uraneventyr

Hvis man i Grønland beslutter sig til at ophæve den nul-tolerancepolitik, der er i landet i forhold til uranudvinding, vil de danske politikere ikke lægge hindringer i vejen. Der er bred opbakning fra begge sider af det danske Folketing. Kun Socialdemokraterne kan ikke se fidusen.
Skrevet af Peter Troelsen
01. september 2012 06:23

Hvis Greenland Minerals and Energy får lov til at hente sjældne jordarter ved minen i Kvanefjeld, vil der uundgåeligt følge uran med op. Det kan være en forhindring for selve mineprojektet, da man her i landet ikke vil være med til at udvinde uran. Spørgsmålet om en bevarelse eller en ophævelse af uran-nejet vil senest i 2013 blive behandlet af det grønlandske landsting, og hvis nej bliver til ja, så er der opbakning fra Danmark til et grønlandsk uraneventyr.

- Skulle Grønland beslutte sig for at ophæve deres nul-tolerance over for uran, vil jeg mene, at vi fra dansk side skal bakke den beslutning op, siger De Radikales udenrigsordfører Rasmus Helveg Petersen til Berlingske Tidende.

Også fra Dansk Folkeparti er der positive toner i retning af uranudvinding i Grønland. Udenrigs- og grønlandsordfører Søren Espersen kan heller ikke se noget problematisk i et eventuelt uraneventyr hos Rigsfællesskabets nordligste medlem.

- Hvis man kan tjene mange penge på at udvinde uran, og man kan gøre det på en forsvarlig måde, skal man selvfølgelig gøre det. Dansk Folkeparti vil ikke blokere, siger han efter et besøg med Folketingets præsidium i området omkring Kvanefjeld.

Fra den helt anden side af det danske Folketing er der heller ingen indvendinger mod Grønlands ret til selv at bestemme over råstofferne i undergrunden. Derimod er der miljømæssige forbehold.

- Jeg håber, vi kan overbevise dem om, at det ikke er en god idé ud fra en sikkerhedsmæssig og miljømæssig betragtning. Men jeg synes, det er forkert at true med, at man vil forhindre dit eller dat. Vi har givet dem selvbestemmelse over undergrunden, og den skal de have lov til at forvalte. Vi skal prøve at løse de problemer, der måtte være i det gennem dialog,« siger grønlandsordfører Finn Sørensen fra Enhedslisten.

Kun hos Danmarks store regeringsparti Socialdemokraterne vendes tommelfingeren nedad, når der tales om at udvinde uran fra Kvanefjeldprojektet.

- Selv om Grønlands undergrund nu tilhører grønlænderne, synes jeg, at der er mange problemer forbundet med et uraneventyr. Resultatet kan i værste fald være, at man spiller hasard med Grønlands fremtid. Derfor håber jeg også, at selvstyret vil lytte til os, når vi siger, at vi er bekymrede over for de miljømæssige konsekvenser, det kan have. Og så giver Danmarks forpligtelser i forhold til Grønland på den internationale scene anledning til, at vi sikrer os, hvilke lande der kan få adgang til det uran, der bliver udvundet,« siger Jeppe Kofod, udenrigsordfører for Socialdemokraterne til Berlingske Tidende.