Naalakkersuisoq: "IA ophævede nultolerancen i 2011"

Siumut hører Inatsisartut i uranbeslutninger i modsætning til IA, siger Jens-Erik Kirkegaard.
10. oktober 2013 11:31

Naalakkersuisoq Jens-Erik Kirkegaard langer ud efter den forrige regering. Der er ingen grund til at kritisere Siumut for at forhaste en principbeslutning om uran igennem, når det var Kuupik Kleists administration, der selv i 2011 delte en dispensation ud til uranefterforskning i Sydgrønland.

- Kvanefjeldsprojektet fik en efterforskningstilladelse på uran i 2011, så derfor man må sige, at nultolerancen allerede er ophævet af det forrige Naalakkersuisut med IA i spidsen, siger Kirkegaard.

Det kan godt være, at Siumut er mere ivrige efter at få gang i uranforretningen, anerkender Kirkegaard, men partiet er også bedre til at sikre opbakning fra Inatsisartut.

I hvert fald bedre end dengang IA havde flertal og sad på Råstofdirektoratet.

Men hvorfor var det egentlig, at Kuupik Kleists urankritiske holdning ikke dengang blokerede for efterforskning af det kostbare metal, og man i stedet gav dispensation til efterforskning i Kvanefjeld?

- Inuit Ataqatigiit var i mindretal i forhold til partierne i Tinget i det hele taget, så vi måtte jo også finde vores ben i det hele taget. Så i koalitionen blev vi enige om nogle ting, vi måtte sætte i gang, nogle undersøgelser. Her ville vi også gerne vide, hvad der var i Kvanefjeldet, lyder forklaringen fra den tidligere naalakkersuisutformand, Kuupik Kleist.

Dengang var Inuit Ataqatigiit presset i Inatsisartut med sin stålsatte uranprotest.

På grund af det politiske pres, lyder Kuupik Kleists forklaring, måtte Råstofdirektoratet til sidst give efter.

- Derfor blev der jo givet dispensation til, at man kunne undersøge uran også. Men samtidig blev det jo også gjort meget klart overfor selskaberne, at dette betød hverken hverken et opgør med nultolerancen eller at man kunne forvente en tilladelse til at bryde uran på noget tidspunkt bagefter.

Jens-Erik Kirkegaard er glad for, at han nu med principbeslutningen i Inatsisartut er med til at give en større folkelig indblanding i uranbeslutningen, siger han.

- Nu gør vi i det nye Naalakkersuisut den gerning, at bede landets repræsentanter i Inatsisartut om mandat til at gå videre med detteher arbejde, lyder det fra råstofminister, Jens-Erik Kirkegaard.

I dag fremlægger han beslutningsforslaget om ophævelse af nultolerancen overfor uran. I princippet kan det allerede blive stemt igennem i dag, men der er stor sandsynlighed for, at forslaget først skal behandles i et eller flere udvalg, for så at få en tur i salen igen d. 24. oktober.