Kvanefjeldsselskab venter med at juble

Hvis Siumut beslutter sig for, at landet skal åbne op for uranudvinding, er det godt nyt for mineselskabet GME, som har planer om at udvinde blandt andet uran i Kvanefjeldet.
14. marts 2013 16:00

I dag byder Aleqa Hammond de politiske partier til kaffe og hårde koalitionsforhandlinger. Men vil en ny koalition være godt eller dårligt nyt for mineselskaberne?

Siumut og flere af de andre partier, som klarede sig godt under valget, har et stærkt ønske om at Grønland gør op med nultolerancepolitikken omkring uran. Det kan altså snart blive et rostof, som man også skal kunne tjene penge på at udvinde.

GME har planer om at bryde sjældne jordarters metaller i Kvanefjeldet, og heri indgår uran. Men mineselskabet vil ikke glæde sig for tidligt. Uran er stadig et sprængfarligt diskussionsemne og Grønlands næste regeringskoalition har ikke set dagens lys endnu.

I GME følger man forhandlingerne med spænding.

- Vi følger med i koalitionsforhandlingerne med stor interesse, for med det projekt, vores virksomhed beskæftiger os med, er vi meget afhængige af hvad der ligger af præcise love, siger driftdirektør Ib Laursen.

Men Aleqa Hammond mindede i går alle om Siumuts skatte- og råstofpolitik. Det skete på hendes første pressemøde som statskvinde, der handlede om de igangværende forhandlinger om at samle en koalition.

På mødet sagde hun om partiforhandlingerne:

- Det vigtigste krav bliver indførelse af royalties, og fastsættelse af en maksimumgrænse for uran minedrift.

Ib Laursen fra GME vil dog ikke forholde sig til de kommende politiske forhandlinger. Han understreger, at han på vegne af et stort selskab ikke vil presse de nyvalgte politikere lige nu. Han vil først afvente demokratiet, som han siger.