Kritik af IWC betyder ikke exit

Grønland følger IWC's bæredygtigheds princip, og det er på denne baggrund, Naalakkersuisut har øget hvalkvoten med 10 dyr for i år, siger Naalakkersuisut formand, Kuupik V. Kleist og afviser, at Grønland er ved at overveje medlemskabet i IWC.
Foto © : Jan Nielsen
Skrevet af Apollo Jeremiassen
04. januar 2013 06:35

- Der er overhovedet ikke tale om, at overveje medlemskabet i IWC. Tværtimod er vores beslutninger baseret på de vedtagne principper, der også er i hvalfangstkommissionen og som er internationalt vedtagne principper nemlig, at antallet af hvaler, der kan tages, baseres på den videnskabelige rådgivning, og alt fangst skal foregår udefra bæredygtighedsprincippet, siger Kuupik V. Kleist.

I middagsradioavisen i går siger cand. polit. og Grønlandskender, Lise Lyck fra Copenhagen Business School, at Grønland kan skade sig selv i forhold til det internationale samfund, ved at gå enegang med at forhøje hvalkvoten uden om IWC.

- Det er klart, at hvor der er sådanne konvensioner, kan man miste en opbakningsmulighed, som kan være værdifuld i andre sammenhænge. Det er lige som det, man skal sætte over - hvor meget får man for ved at gå mere selvstændigt ud, sagde altså Lise Lyck i middagsradioavisen.

Til hendes advarsel siger Naalakkersuisut's formand, Kuupik V. Kleist.

- Jeg hørte også interviewet med Lise Lyck og efter det som radioavisen citerer hende for, så fortsætter hun jo med at sige, at en helt andet historie er selvfølgelig, hvis fangsten foregår på bæredygtigt grundlag - og det er det, der er det helt centrale. Vi holder i hævd, at fangsten foregår på grundlag af videnskabelig rådgivning- og bæredygtig fangst. Og det er de principper, vi har taget beslutningerne ud fra, siger Kuupik V. Kleist.

Hvis IWC i fremtiden hele tiden skal være en hæmsko for Grønland, så er Kuupik V. Kleist bange for, at organisationen kan bleve opløst.

- Men hvis IWC udvikler sig til en fredning organisation, som ikke er baseret på videnskabelig rådgivning, men kun på følelser, så tror vi, at organisationen bliver opløst, siger Kuupik V. Kleist.

Grønland har i mange år haft svært ved at forhandle sig frem til indførelse sælskindsprodukter i Europa. Derfor spørger radioavisen formanden for Naalakkersuisut, om Grønlands enegang med forhøjelse af hvalkvoten for i år vil have negative konsekvenser for landet.

- Det væsentlige er, at fangsten af levende ressourcer skal foregå på videnskabelig grundlag, og ikke på grundlag at nogle dyr er smukke at se på, og andre ser grimme ud. Det bliver nødt til at være baseret på accepterede principper. Ellers tror vi ikke, at det på nogen måder kan lade sig gøre at opretholde et fornuftigt internationalt samarbejde med IWC, siger formanden for Naalakkersuisut, Kuupik V. Kleist.

Naalakkersuisut vil sammen med den danske regering sende en skrivelse til IWC i de nærmeste dage, om at Grønland har øget hvalkvoten med ti dyr for i år .