Krav efter Sisimiut-skyderi: Våben bag lås og slå

En af familierne i Sisimiut, der sidste uge fik skudt på deres hus, kræver nu, at der bliver indført tvungen opmagasinering af jagtvåben.
10. april 2014 09:44

I sidste uge blev fire huse i Sisimiut gennemhullet af skud fra en salonriffel midt på dagen. Det var to drenge på 13 og 14 år, der skød.

KNR har talt med Qeqqata Kommunia og en de familier, som var hjemme, mens kuglerne føg ind gennem hoveddøren og badeværelset.

- Jeg synes, dækningen og omtalen har været meget ensidig. Det er helt rigtigt, at vi ikke kan have unge mennesker, der render rundt og skyder i byen, men man skal også forholde sig til selve sagen og se på, hvad der egentlig er sket. Som jeg er informeret, så drejer det sig om to unge mennesker, som vi forvejen er under opsyn, som på et tidspunkt har gået og kedet sig. De har så haft adgang til et jagtgevær, som de har fundet ud af, at det var sjovt at skyde med. Det er dybt kritisabelt, men man skal heller ikke lægge mere i det. Der er nemlig ikke tale om to onde mennesker her, siger Henrik Soloy, der er chef for uddannelse, kultur, familie og fritid i Qeqqata Kommunia.

Han understreger, at der ikke er kommet nogen til skade, og at drengene ikke har sigtet på nogen mennesker.

- Der ligger ikke noget ondt i den sag, der ligger ikke noget ondt fra familien. Jeg synes, den diskussion, der kører på de sociale medier, er helt ude af proportioner i lige præcis den her sag, siger Henrik Soloy.

Men beboerne i et af de fire huse, som drengene skød efter, mener, at skyderiet bør tages alvorligt.

- Vi blev meget chokerede. Den oplevelse er slet ikke sjov. Tankene fløj rundt i vores hoveder i situationen og efter episoden. Vi kunne ikke vide, hvad der var sket. Der var mange spørgsmål, siger Gabriel Larsen.

Det kan godt være, der ikke er nogen, der er blevet såret af skuddene, men de har såret psykisk i kvarteret, siger hans kone, Lone Lange Larsen.

- Jeg troede, jeg var kommet godt videre efter skudeepisoden. Men når der sker noget, eller når der er en lyd, som minder om skud, bliver jeg bange og forskrækket. Jeg har fået angst, siger hun.

Familiens hus blev ramt på hoveddøren og badeværelset på første sal. Alt sammen, mens parret var hjemme.

De mener, man kan undgå sådan noget en anden gang, hvis man gør det lovpligtigt at låse våben inde.

Qeqqata Kommunia er ikke umiddelbart afvisende over for familiens forslag om at indføre aflåsning af jagtvåben.