Ilulissat Kunstmuseum holder fast: Konfliktfyldte værker bliver hængende

Udstillingen Backbone skulle sætte fokus på kvinders underrepræsentation i kunsten. Flere kvinder siger, de er blevet udstillet uden samtykke. Alligevel bliver værkerne, siger leder.
Foto © : Karsten Schnack/Biofoto/Ritzau Scanpix
24. april 2024 14:35

Det har skabt stor debat, at Ilulissat Kunstmuseum har valgt at udstille værker uden kunstnernes samtykke. Også efter de bad om at blive fjernet fra udstillingen. Flere a kunstnerne fortalte til KNR, at de var chokerede og kaldte forløbet for uhørt og uprofessionelt.

Nu kommer manden bag udstillingen, museumsleder på Ilulissat Kunstmuseum Andreas Hoffmann på banen.

Han ærgrer sig over forløbet forud for udstillingen Backbone. Det skal blive bedre næste gang:

- Alle deltagende kunstnere var nævnt i opslaget om udstillingen. Derefter var der nogle kunstnere, som henvendte sig forud for udstillingen. Men kommunikationen kunne have været bedre.

Særligt fordi kunsten bliver den helt store taber i denne sammenhæng, mener Andreas Hoffmann. Derfor skal de også bliver bedre, så det vigtige kommer i centrum:

- Så det bliver kunsten og en debat om udstillingen, som kommer i fokus i stedet, siger han. 

Ikke kun kritiske kunstnere

Andreas Hoffmann indrømmer, at Ilulissat Kunstmuseum kunne have været mere direkte i deres kommunikation med kunstnerne.

- Vi lytter jo til kritikken, og vi har lært af den diskussion, som har været i medierne. Så kunstmuseet vil arbejde på at forbedre vores kommunikation fremover, siger han og fortsætter:

- Men som sagt, vi lytter til kritikken, og det er synd, at nogle kunstnere føler sig ignoreret. Vi ønsker selvfølgelig at undgå lignende situationer i fremtiden.

Museumslederen vil dog gerne understrege, at det ikke er alle kunstnere, som er blevet udstillet – med eller mod deres vilje – som har udtrykt kritik af udstillingen:

- Jeg må også sige, at vi er glade for de mange positive kommentarer, vi har fået. Ikke kun fra besøgende, men også fra deltagende kunstnere. Så der er ikke sådan, at alle kunstnere klager over udstillingen.

Der har også været udtrykt utilfredshed over, at udstillingen egentligt havde til formål at udstille grønlandske kvinders underrepræsentation i kunsten. At deres stemme ikke er blevet hørt. Og så lytter museumslederen ikke til kunstnernes kritik. 

Værkerne bliver

Senest har kunstnernes sammenslutning KIMIK rettet kritik mod Ilulissat Kunstmuseums håndtering af sagen.

Også det ærgrer Andreas Hoffmann:

- Det er selvfølgelig synd. Men KIMIK har ikke kontaktet kunstmuseet. De har i stedet valgt at formulere deres kritik gennem medierne. Vi ville have sat stor pris på en dialog.

Alligevel så holder Andreas Hoffmann fast. Han lader værkerne hænge. Selv fra de kunstnere, som gerne vil have dem ned:

- For lovgivningen er helt tydelig, når det handler om kunstværker, som er blevet solgt til en tredjemand. Der er det ejeren, som har visningsret og kan udstille, som han vil. Selvfølgelig på en respektfuld måde.