De laveste udgifter til ældreplejen - men de højeste pensioner

Kommuneqarfik Sermersooq er landets mest effektive kommune på ældreområdet. En forvaltningsrevision viser, at Kommunens udgifter til ældre er de laveste i landet, men samtidig er pensionerne de højeste.
Foto © : Simon Uldum
07. december 2014 18:52

En udvidet forvaltningsrevision som kommunen netop har fået foretaget viser, at hovedstadskommunen  bruger langt færre penge på ældre end de øvrige kommuner - også selv om kommunen yder det højeste rådighedsbeløb for alderspensionister.

En af grundene til, at det er lykkedes at holde udgifterne nede er, at Kommuneqarfik Sermersooq har formået at begrænse udgifterne til plejeophold hos sundhedsvæsenet. Det er penge som kommunerne betaler til sundhedsvæsnet for at pleje en færdigbehandlet patient, som kommunen ikke umiddelbart har plads til på et alderdomshjem.

I 2011 betalte Sermersooq 10 millioner kroner til selvstyret på den konto. I dag er niveauet på omkring 2 millioner kroner.

- Det er et glimrende eksempel på den måde, vi gerne vil drive vores kommune på. Her har vi anvendt vores penge klogt, og kan derfor tilbyde landets bedste service til landets laveste pris, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup.

Selv om Kommuneqarfik Sermersooq driver Grønlands mest effektive ældrepleje er der stadig mulighed for at løse opgaverne billigere og bedre.

Revisionen peger på at der er penge at spare på ældreområdet  ved at nedbringe sygefraværet hjemmeplejen og at tiltrække og fastholde flere uddannede
medarbejdere.

Endelig kunne der spares et tocifret millionbeløb ved at nedsætte alderspensionens rådhedsbeløb til samme niveau som i Kommune Kujalleq. Den løsning er en enig kommunalbestyrelse dog modstandere af.