Journalist: I kan forhindre krydstogtsulykke

To danske journalister udgiver i morgen historien om et krydstogtforlis i Antarktis. Sikkerheden er ikke blevet bedre, lyder advarslen.
Skrevet af Jette Andersen
26. juni 2014 10:20

Michael Aagaard Jensen skrev sin første historie om søsikkerhed for krydstogstsskibe i 2009 som et afsluttende projekt på Danmarks Journalisthøjskole sammen med Thomas Råhlin. Projektet tog udgangspunkt i forliset af Explorer i 2007 ved Antarktis.

Michael Aagaard Jensen fulgte derefter meget med i, hvad der skete på området. Det bragte ham blandt andet til Nordøstgrønland i 2012, da der var en kæmpe øvelse netop om krydstogsskibsforlis.
 
- Og dengang i 2012, da kunne se, at der ikke var sket noget, siden 2009, da vi lavede den første gang. Der var stadig ikke kommet nogle regler, der var stadigvæk ikke et særlig stort redningsberedskab. Så problemet var der stadigvæk. Og derfor besluttede vi os for at arbejde videre med den.
 
Han og makkeren blev tilknyttet medievirksomheden Zetland, og det er herfra de på fredag. d. 27. juni, udgiver singlen Den antarktiske engel. En single er en historie, der er længere end en artikel, men kortere end en bog.

Journalister vil råbe politikere op om SAR-beredskab
 

Michael Aagaard Jensen er ikke i tvivl om, at Grønland har lært noget af den antarktiske ulykke. Han er heller ikke i tvivl om, at redningsberedskabet gør, hvad de kan. Så det er ikke redningsberedskabet, de vil råbe op. Det er politikerne:
 
- Det er ikke kun grønlandske, det er også danske. Man skal huske på, at redningsberedskabet til søs stadigvæk er under det danske forsvar, under Arktisk Kommando. Så hvis der skal ske noget, så er det indtil videre i hvert fald fra dansk side af, men spørgsmålet er om det bliver prioriteret særlig højt.
 
Den antarktiske engel
 
Novellen følger et dansk kærestepar, der var med på Explorer-turen, og en amerikansk fotograf, der også var om bord.
 
Forløbet har forfatterne genskabt via ulykkesrapporten, interviews med de tre hovedpersoner og andre, der var med på skibet.
 
Imellem hovedpersonernes historie, fletter forfatterne flette fakta ind om, hvad de ser som et problem, når det gælder krydstogtsskibe i isfyldt farvand.
 
Explorer var i november 2007 i Antarktis med 154 passagerer og besætningsmedlemmer, da der gik hul i skroget efter et sammenstød med noget is. Skibet sank, men passagerer og besætning overlevede alle ulykken.
 
33-årige Michael Aagaard Jensen har været i Grønland flere gange siden 2007. Han har også været ansat ved Forsvaret og dækket en del af deres aktiviteter her i landet.