Internationale reaktioner på valget

De udenlandske aviser har godt nok ikke flydt over med historier om valget i Grønland, men en vis interesse er det alligevel blevet til.
14. marts 2013 16:35

"Grønland siger nej til forhastet mineraleventyr," det var overskriften på en historie i malaysiske The Star Online af Reuters journalisten Alistair Scrutton.

Scrutton fortæller desuden historien om fangerdatteren, som formentligt snart sætter sig på den højeste taburet i Grønland. 

"Minefortaler vinder valget i Grønland" er overskriften i en artikel i amerikansk ABC mens canadiske CBC North skriver:

"Grønland ser ud til at få sin første kvindelige leder efter, efter midterpartiet, der er for at tappe den arktisk øs store naturesurser, vandt valget."

I Norge var de hurtigt ude, men en anelse upræcise, da NRK allerede i går skrev:

"I dag fik Grønland sin første kvindelige statsminister"

Det norske nationalmedie skrev også at rekord mange vælgere havde fundet vej til valgstederne for at stemme på kvinden, som kan gøre verdens største ø helt selvstændig.

Det statslige kinesiske nyhedsbureau Xinhua har også kigget mod Grønland. De konstaterer, at vinderen Aleqa Hammond er for at beskatte mineselskaberne fra dag ét, mens den afgående leder Kuupik V. Kleist var mere interesseret i at tiltrække udenlandsk investeringer, og at han mente, at de udenlandske firmaer først skal betale skatter, når de får profit.

Hermed skal selvfølgelig forstås, hvorvidt man er for eller imod royalties.