IA roser Randi Broberg

I går opfordrede Randi Broberg fra Partiit Inuit, Naalakkersuisut til lave en folkeafstemning om ophævelsen af nultolerancen for uran.
Skrevet af Nina-Vivi Andersen
27. august 2013 05:41

Men hendes forslag møder ikke umiddelbart opbakning fra koalitionen. Til gengæld lyder der ros fra oppositionen til hendes opråb. Inuit Ataqatigiits Naaja Nathanielsen er ikke begejstret for en folkeafstemning, på grund af de mange faldgrubber der kan være med fx partsindlæg fra en velbeslået industri på området. Jeg mener at spørgsmålet om uran slet ikke er godt nok belyst og at befolkningen ikke har fået oplysninger nok at forholde sig til.

Blandt andet siger Naaja Nathanielsen ligesom Randi Broberg at befolkningen ikke har fået  informationer nok og at Inatsisartut allerede har besluttet at der skal laves en rapport om konsekvenserne for uran. Men den er ikke blevet afleveret endnu.

- Vi er helt enige med Randi Broberg i at der skal mere informationer til og at vi skal have de rapporter der er bestilt både fra Inatsisartut og fra folketinget. Sådan at vi har de informationer om, hvad konsekvenserne er og hvad det kommer til at betyde inden vi træffer en beslutning om ophævelse af nultolerance,  siger Naaja Nathanielsen fra IA.

Mens oppositionen altså roser Randi Broberg, er Atassut knapt så begejstret over Randis ønske om en folkeafstemning.  Formanden for Atassut mener at befolkningen er blevet informeret nok og at der skal ophæves nultolerance for uran, da det vil være med til at løse arbejdsløsheden i Sydgrønland.

-Atassut er gået til valg om at få fjernet nultolerancen for uran, netop fordi vi har brug for arbejdspladser og ikke mindst indtægter til landskassen, siger Gerhardt Petersen.

Men muligheden for Siumut-støtte til et forslag om en folkeafstemningen virker umiddelbart ikke realistisk.

Naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer Jens-Erik Kirkegaard har ved flere lejlighed meldt ud, at afskaffelsen af nultolerancen allerede er uddebatteret. Emnet blev debatteret under valgkampen, og det betyder at befolkningen har talt, og at Naalakkersuisut derfor er forpligtiget til, at ophæve nultolerancen.