Hundredetusindvis af bier skal sikre honning til hele landet

Grønlands Biavlerforening har fået en halv million bier til Narsarsuaq. Og formålet med de mange bier, er at lave honning til hele landet. Det er en sending raske, nordiske brune bier fra Sverige, lyder det fra en optimistisk biavler-formand.
Skrevet af Jette Andersen
25. juni 2012 13:43

Sydgrønlændere har forsøgt sig med biavl i 5-10 år. Men nu vil Grønlands Biavlerforening, der blev stiftet sidste år, op i gear, som talsmand for Grønlands Biavlerforening, Ole Guldager siger:

- Bierne skal bruges til at producere honning. Det har vi gjort i nogle år, men vi kunne godt tænke os, at producere noget mere.

Det er forsøgt to gange før at sætte bier ud i Sydgrønland. Første gang for ca. 12 år siden, hvor bierne blev færre og færre, hvor der til sidst kun var få tilbage.

Ole Guldager tror, det havde noget at gøre med dronningen. Når en dronning dør i Danmark og andre lande, så ringer man til den nærmeste dronningeavler og så får biavlerne en ny dronning med posten den næste dag.

Det kan ikke lade sig gøre heroppe. Da skal biavlerne selv lave bifamilier, og hvis det ikke kan lade sig gøre, så dør familierne fra en, oplyser Ole Guldager.

- Vi skal simpelthen have nogle flere, for at kunne opbygge en ordentlig grundbestand. Og nu skal bierne også fordeles på flere lokaliteter, både i Narsarsuaq-området og Arsuk.

Derfor er der nu kommet en halv million ekstra bier til Narsarsuaq. 10 familier, som Ole Guldager håber er blevet til 20 i efteråret.

Den nye sending bier, nordiske brune bier fra Nordsverige, er anderledes end de bier, der blev sat ud for 5 år siden.

- Det er nogle ret gode bier for os i Grønland, for de er tilpasset et koldt klima og vil trives fint i Grønland.

Men da de er lidt anderledes end de nuværende, skal dronningerne nu udskiftes, så de får samme grundbestand af nordiske brune bier.

Og der er ikke ret meget, der kan gå galt med de nye bier, forudser Ole Guldager. Bierne er nemlig sygdomsfrie og kan ikke sprede sig naturligt, da de har brug for hule træer, hvis de skal lave bistader.

- Der er styr på det.

Ole Guldager håber at flere i Grønland vil interessere sig for biavl. Han mener, at  man kan dyrke biavl stort set på hele vestkysten op til Diskobugten.